Sledě

Definice:

Sleď - tlustá ryba, prodává se především konzervovaná nebo uzená. Má šťavnaté tučné maso a snadno odstranitelné kosti. Nevýhodou je silná rybí chuť, trochu připomínající rybí tuk. Hodí se na grilování, pečení, uzení.

Využití:

Sledí karbanátky

Seznam surovin

  • brambory 300 gramů (vařené ve slupce)
  • sleď 450 gramů
  • šťáva citronová 2 lžíce
  • houska 3 kusy (starší)
  • kapary 2 lžíce
  • vejce 1 kus
  • strouhanka 100 gramů
  • petržel kadeřavá/kudrnka 1 lžíce (nasekaná )
  • sůl
  • pepř
  • olej 4 lžíce (rostlinný)
  • máslo 40 gramů
  • mouka pšeničná hladká 30 gramů
  • vývar zeleninový 500 mililitrů
  • hořčice 2 lžíce

Postup přípravy

Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Sledě opereme, osušíme, pokapeme citrónovou šťávou a nakrájíme na malé kousky. Ve vodě namočíme housku a usekáme jednu lžíci kaparů. Ryby, brambory a housky, z nichž jsme vymačkali vodu, rozmačkáme na kaši.

Přidáme vejce, nakrájené kapary, strouhanku, petrželku a okořeníme. Ze směsi tvoříme karbanátky, které usmažíme na oleji dozlatova.

Nakonec připravíme světlou jíšku z másla a mouky. Podlijeme ji vývarem a krátce povaříme. Omáčku ochutíme hořčicí a zbytkem kaparů. Karbanátky podáváme s vařenými brambory zalitými omáčkou.

Zajímavosti:

Dříve sleď býval nejrozšířenější rybou na světě, dnes se stává stále vzácnějším, takže se nizozemské lodě k němu dostanou jen minimálně – většina těchto ryb je chycena ve vodách severských zemí. Nizozemci úlovek pak zpracují a prodávají do Německa a Belgie.

Sledě je možné najít také v českých obchodech jako uzenáče, matjesové filety, slanečky, zavináče či pečenáče. Jejich úprava je velmi různorodá – oblíbený je sleď sušený a uzený, vhodný je k vaření, smažení či pečení a svoje využití získal i jako konzervovaný.

Každoroční sezonu lovu sleďů, která trvá asi šest týdnů, zahajuje v Nizozemsku tradiční aukce prvního úlovku, přičemž účastníci rozdíl mezi svou a předchozí nabídkou darují na charitativní účely.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.