Šproty

Definice:

Blízká příbuzná sleďů, šprota obecného je malá (asi 6 cm délky) ryby, které lze nalézt na evropské Atlantické pobřeží. z důvodu jeho vysokého obsahu tuků, šproty jsou ideální pro vedro nebo grilování. Jsou také k dispozici solené nebo uzené.

Využití:

Konzervované šproty (obvykle uzené) jsou dostupné v mnoha severských zemí, včetně pobaltských států, Skandinávie, Irsko, Německo, Polsko a Rusko. Ryba má o 10,5% tuku ve svém těle a je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Existují podstatné lov této ryby v různých částech jeho rozsahu. To je většinou chycen vlečnou sítí a je vyrobena do rybí moučky, v konzervách, uzené a konzumují čerstvé; způsoby vaření patří pan-smažení a grilování. Používá se ke krmení norka a mladiství jsou používány pro rybí návnady. Mladí šproty jsou běžně známé jako brisling.

Zajímavosti:

Šproty mají vlastní památník:

V létě roku 2008 ve městě Mamonovo, kde se nachází rybí továrna (1949), byl otevřen památník šprotům. Je to dvoumetrová bronzová socha plechovky, ze které vylézají šproty.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.