Šproty

Definice:

Blízká příbuzná sleďů, šprota obecného je malá (asi 6 cm délky) ryby, které lze nalézt na evropské Atlantické pobřeží. z důvodu jeho vysokého obsahu tuků, šproty jsou ideální pro vedro nebo grilování. Jsou také k dispozici solené nebo uzené.

Využití:

Konzervované šproty (obvykle uzené) jsou dostupné v mnoha severských zemí, včetně pobaltských států, Skandinávie, Irsko, Německo, Polsko a Rusko. Ryba má o 10,5% tuku ve svém těle a je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Existují podstatné lov této ryby v různých částech jeho rozsahu. To je většinou chycen vlečnou sítí a je vyrobena do rybí moučky, v konzervách, uzené a konzumují čerstvé; způsoby vaření patří pan-smažení a grilování. Používá se ke krmení norka a mladiství jsou používány pro rybí návnady. Mladí šproty jsou běžně známé jako brisling.

Zajímavosti:

Šproty mají vlastní památník:

V létě roku 2008 ve městě Mamonovo, kde se nachází rybí továrna (1949), byl otevřen památník šprotům. Je to dvoumetrová bronzová socha plechovky, ze které vylézají šproty.

Zobrazení Mřížka Seznam

6 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

6 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr