Feferony a papriky

Definice:

Konzervovaná Feferonky- Jalapeno - pepř pocházející z Mexika. Název je pojmenován po mexickém hlavním městě Veracruz Jalapa (španělsky), ale původ tohoto slova pochází z aztéckého jazyka jalapa nahuatl. Toto je možná nejpopulárnější pepř na americkém kontinentu]. Jalapenos jsou malé (5 cm) nebo střední (8 cm) chilli papričky, známé pro své pálení. Jejich teplo dosahuje 2 500 až 6 000 jednotek Scoville (SHU). Ve srovnání s jinými chilli papričky jsou tedy jalapenos mírně horké nebo horké.

Zráním papričky zčervenají. Papriček jalapeños je vyšlechtěno velmi mnoho variant, například: Tipico, Meco a Merita, které jsou velmi populární v mexické kuchyni. Vyuzená a vysušená paprička jalapeño je známá jako chipotle, kterou často najdeme v omáčce adobo. Na chipotle se zpracovává zhruba 20 % celkové produkce jalapeños. Zelená a zlehka zauzená jalapeña se v řezech též nakládají do slanokyselého pikantního nálevu a konzervují.

Kajenský pepř, zeleninový jednoletý pepř - druh jednoletých bylin rodu Capsicum z čeledi Solanaceae (Solanaceae), jakož i jeho plody. Zemědělské zeleninové plodiny. Odrůdy chilli se dělí na sladké a hořké. Ten, známý jako červený pepř, je štiplavý alkaloidem kapsaicinem. Odrůdy s ovocem sladké chuti - sladká paprika. Existuje mnoho odrůd, například bulharský pepř..

Chilli paprička (též čili paprička, feferonka; někdy se nesprávně užívá název kajenský pepř, případně kajenský pepř) je plod především exotických druhů dřevitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Hojně se užívají i na Balkáně.

Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin.

Mimo dalších látek obsahuje vitamíny C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, ale ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř černý. Má příznivý účinek na zažívání. Je prokázáno, že kultury, zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením, snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi, zejména těmi vyvolávající průjem. Chilli vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese. Chili je považováno také za afrodiziakum.

Chilli papričky se dělí na množství kultivarů, které jsou klasifikovány do následujících druhů:

  • paprika čínská (Capsicum chinense)
  • paprika chlupatá (Capsicum pubescens)
  • paprika křídlatá (Capsicum baccatum)
  • paprika křovitá (Capsicum frutescens)
  • paprika setá (Capsicum annuum)

Oproti tomu kapie byla vyšlechtěna jen z jednoho druhu, Capsicum annuum.

Původ:

Konzervovaná Feferonky-Jalapeños (Capsicum annuum) jsou pálivé papričky, které v současné době patří k nejznámějším na světě. Jejich původní domovinu je třeba hledat v Mexiku. Název získaly podle hlavního města státu Veracruz, který se nazývá Jalapa. Tento španělský termín ovšem pochází ze slova Xalapa, které je spojeno s jazykem nahuatl (Aztékové). Postupem času bylo každopádně vyšlechtěno velké množství druhů papriček jalapeños, mezi něž patří např. Meco, Merida a nebo Tipico.

Konzervované Chilli papričky pěstovali Indiáni již v předkolumbovské době, a to už od 6. tisíciletí př. n. l. Byla to jedna z prvních samosprašných plodin, které se v Americe začaly pěstovat. Po objevení Ameriky je evropští (zvláště portugalští) kupci rychle rozšířila po celém světě, protože představovaly cenné koření a náhradu za pepř. Velké obliby doznaly především v Indii, kde dnes představují nedílnou součást indické kuchyně. Z Indie se přes Osmanskou říši dostaly do Maďarska, kde z nich Maďaři vytvořili své národní koření – mletou papriku.

Využití:

Pálivost feferonky jalapeños dosahuje zhruba 2 500 až 8 000 Scovillových jednotek pálivosti (SHU), ani zdaleka tedy nepatří mezi nejostřejší papričky na světě. Proto je mohou vyzkoušet i ti, kterým pálivější pokrmy příliš „nejedou“. V současné době si lze pořídit papričky jalapeños čerstvé, sušené a nebo v nálevu. Zakoupit si můžete rovněž semena a vypěstovat si je. Jalapeños jsou často používanou ingrediencí v mexických restauracích a ve své nabídce je mají i některé supermarkety, a to např. během tzv. Mexických týdnů. Papričky jalapeños mají široké využití v kuchyni, neboť pokrmům mohou dodat výraznou pálivou chuť. Můžete je například přidat do omáček a okořenit s nimi lze i další ingredience (např. majonézu). Jalapeños je možné obalit a opékat na pánvi. Zároveň jsou velmi vhodné ke grilování, takže až v létě vytáhnete gril, lze zkusit přidat k masu i je. Oblíbené jsou přitom plněné jalapeños (především sýrem), takže si i vy můžete jednoduše připravit opravdu výtečnou grilovanou laskominu. Papričky jalapeños obsahují mnoho účinných látek – vitamíny (A, B-komplex, C), mangan či flavonoidy. Kladné vlastnosti na lidské zdraví navíc má i kapsaicin, tedy látka, jež způsobuje pálivost. Jalapeños pozitivně působí při nachlazení a dokážou i zahřát. Působí rovněž antibakteriálně a preventivně by měly působit proti rakovině. Kromě toho se často hovoří o jejich blahodárném vlivu na „zlý“ LDL cholesterol. Dokonce bývají doporučovány i diabetikům a kladně působí také na hubnutí. Kapsaicin i další obsažené látky totiž zrychlují metabolismus.

Konzervované papriky-Rozšiřte chuť léta zachovat papriku na zimu, a pak to plňte masem a rýží, jako obvykle s čerstvým pepřem. K uchování je nutná pouze voda a kyselina citronová. Pepř získá další chuť, když se znovu použije, když si to nacpat, takže nedávám slunečnicový olej, sůl, cukr a další koření. Konzervované papriky pro nádivku na zimu Ukázalo se, že je docela měkký a elastický, neroztrhá se a udržuje si svůj tvar. Pomocí domácí receptury tohoto přípravku na zimu se ujistěte, že pepř nestrávíte, jinak praskne a nebude fungovat na nádivku. Ale i když se stane, že některé papriky nevydrží zátěž a přestávky, stále ji můžete použít k vaření pokrmů, jako je boršč, polévka nebo hranolky. Takový skvělý recept na zimní sklizeň je velmi jednoduchý a cenově dostupný pro každého, takže vařte s radostí!

Konzervované papriky-V pikantní česnekové marinádě složení:Sladká paprika (pro krásu si můžete vzít vícebarevné) - 6-7 ks. do plechovky;4 stroužky česneku (pokud chcete ostřejší, pak můžete použít 6 stroužků);Olia na smažení.Pro marinádu (na 0,5 l vody):3 velké lžíce cukru;ocet - půl litru;sůl podle chuti;1-2 ks. bobkové listy;pár hrášek z koření.

Zajímavosti:

O tom, že jalapeños nejsou zas tak pálivé, se lze jednoduše přesvědčit. Jejich 2 500 až 8 000 SHU je totiž nic, oproti paprikám Pepper X, které mají 3 180 000 SHU!

Víte, jaká může být maximální pálivost chilli papriček? 15 000 000 SHU! Strop měřítka pálivosti a tuto hodnotu má čistý kapsaicin.

Pokud nemáte rádi ostřejší jídla, přece jen byste se měli jalapeños vyvarovat. Některé sice nepálí příliš, ale lze narazit i na kusy, které vám asi dobře neudělají.

Jalapeños se dají na pultě obchodů koupit v zelené barvě. Ty ale nejsou ještě úplně zralé, protože to by museli mít červenou barvu.

Na paprikách jalapeños lze často objevit podélné „vrásky“. Těch se ovšem obávat nemusíte, protože se jedná o jeden ze znaků „dospělosti“.

Feferonky Pestovanie - prvé kroky....

Semienka pred klíčením namočte na 24 hodín do roztoku čierneho čaju. Vlažného (vychladeného na izbovú teplotu)!

Semienka poukladajte na vlhkú papierovú vreckovku alebo vatu do pareniska, prípadne plastovú misku prikrytú mikroténovým sáčkom

Miniparenisko umiestnite nad zdroj tepla(radiátor). Teplota by mala byť 24 - 30°C. Semienka v tomto štádiu nepotrebujú žiadne svetlo. Nutné je teplo a vlhko.

Po pár dňoch alebo aj týždňoch začnú semienka vyháňať korienky. Vtedy ich opatrne vyberieme z papiera (vaty) tak aby sa nepoškodil korienok.

Sú 2 "najčastejšie" spôsoby sadenia naklíčených semien. Prvý: kvetináč či rašelinová nádobka s jemným substrátom určeným na zakoreňovanie rastlín. Jemne odobraté klíčky položíme na povrch a opatrne zahrnieme maximálne 1 cm hrubou vrstvou substrátu. Druhý: Jiffy (tehličky z kokosového vlákna - ideální materiál na rozvoj koreňov) alebo rašelinové tablety. Pred siatim sa zalejú vodou a "nabobtnajú". Do takto připraveného substrátu, opatrne zavedieme klíčok. Každý do samostatného kusu. Vysiate klíčky dáme opäť do minipareniska a udržujeme v teple a vlhku. Akonáhle rastliny vyženú prvé lístky, potrebujú čo najviac denného svetla.

Ak už majú minimálne 2 - 3 rady pravých lístkov, pre sadíme ich do väčších téglikov alebo rašelinových kvetináčov. môžeme ich vybrať z pareniska a začať "otužovať". Aspoň mesiac by mohli byť vonku z pareniska, aby si začali zvykať na suchšiu klímu.

 

Papričky-lze s úspěchem pěstovat i v našich podmínkách, vyžaduje se však speciální postup, který lze rozdělit na tři důležité kroky.

Předpěstování – Začátkem nového roku se osivo v bytě umístí do zeminy a vyčká se na vyklíčení a první děložní lístky.

Přesazení – Po zesílení rostliny následuje přesazení do menšího samostatného kořenáče, ve kterém chilli čeká na příhodné venkovní podmínky.

Výsadba – S příchodem prvních jarních dnů s jistotou absence mrazivého rána lze přistoupit k finální výsadbě na kýžené místo do skleníku. Rostlina vyžaduje dostatek tepla i světla, nenáročná je naopak na zálivku. Potřebné živiny dodá pravidelné hnojení.

Vegetační doba – Chilli papričky jsou zpravidla pěstovány jako jednoleté. Při správném zazimování (je nutné chránit před mrazy) lze pěstovat i jako víceleté. Papriky jsou stáleplodící, výhodou víceletého pěstování je bohatší a časnější úroda.

Papričky červená nebo zelená, kořeněná nebo sladká - taková může být pepř, což je asi 1000 druhů. Zajímavá fakta o pepři jsou uvedena v tomto článku.

  1. Pepper se stal známý množství před více než 3000 lety, a jeho vlast je považován za Do Indie.
  2. At první, pepř, zejména černá, byl vysoce ceněn a mohl být zaplaceno za zboží.
  3. Mnozí z nás vědí, že ostrost pepře může být odlišná - od nehmotného až po velmi výrazný. A dává tento hořící alkaloid kapsaicin, respektive ve sladké papričky, nestačí, a v pikantní - hodně.
  4. K dispozici je také pepř zvaný paprika. Sladkost ovoce může být také odlišná.
  5. Pálivá paprika se používá v lékárně k výrobě pepřových náplastí, stejně jako oteplovacích mastí.
  6. In Rusku se pepř stal známým v 16.
  7. Různé odrůdy pepře mají různé prospěšné vlastnosti. Proto je červená paprika bohatá na vitamín C, paprika obsahuje velké množství vitamínu A, zelený pepř zabraňuje vzniku aterosklerózy a horká paprika pomáhá s depresí.
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 65

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 65

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr