Bujóny

Definice:

Bujón- stlačený koncentrovaný a dehydrovaný masový nebo zeleninový vývar.  Vyrábí se způsobem dehydratací zeleniny nebo masového vývaru, obsahuje tuky a koření. Velmi oblíbený nástroj pro vaření.

Dělení:

Masové

stlačený koncentrovaný a dehydrovaný masový vývar.

Zeleninové

stlačený koncentrovaný a dehydrovaný zeleninový vývar.

Původ:

Bujón v kostce odstartoval boom instantních potravin. První kostku připravili dva francouzští chemici koncem 18. století.

Využití:

Bujón je skvělou základnou nejen pro polévky, ale také pro různé omáčky, rizoto a další věci. Bujóny dělají jídlo aromatičtější a chutnější.

Kostka nebo lžíce masového bujónu výrazně zlepší chuť jakýchkoliv jídel -rýže, těstoviny, zelenina, masový pokrm apod.

i

Zeleninový bujón obsahuje pouze zeleninu, je tedy vhodný pro vegetariány.

Zajímavosti:

Prapředek dnešních instantních bujonu se zrodil ve Francii koncem 18. století. „Bujon v kostce vznikl především zásluhou dvou francouzských chemiků – Josepha Prousta a Antoina-Augustina Parmentiera. Nejprve zkoušeli uvařit přírodní silný bujon, který pak zahušťovali varem až k sirupovité konzistenci, načež hmotu nalili do forem a nechali zrosolovatět a poté vysušit,“ popisuje výrobu nejstarší instantní potraviny Helena Valentová, vedoucí oddělení vývoje potravinářské společnosti Hügli Food.

Když se pak na vysušenou hmotu znovu nalila horká voda, byl na talíři bujon vonící podobně jako ten čerstvě uvařený. Zázračné kostky rychle našly uplatnění na lodích a ve vojenských kuchyních už za napoleonských válek probíhajících v letech 1803–1815.

O několik desítek let později využili šance zbohatnout na novém vynálezu bratři Knorrové, kteří v roce 1873 rozjeli v Německu výrobu polévkových past. Švýcarský mlynář Julius Maggi pak o dalších třináct let později založil konkurenční společnost prodávající první polévkové práškové směsi pro chudé i bohaté.

Potřeba šetřit čas u plotny se však v Evropě ve velkém rozšířila až po druhé světové válce v souvislosti s ženskou emancipací. „Ve druhé polovině 19. století rostly továrny jako houby po dešti a zvyšovala se také zaměstnanost žen, což s sebou neslo i některé dříve netušené důsledky,“ říká Martin Walter, tiskový mluvčí společnosti Nestlé. Dělnice strávili celý den v továrnách a po návratu domů neměli čas dlouhé hodiny vyvstávat u plotny a připravovat poctivý masový vývar. Rychlé a levné polévky v prášku tak tehdy zaznamenaly doslova boom.

Zobrazení Mřížka Seznam

15 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

15 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr