Jednodruhové koření

Definice:

Koření jednodruhové, jak již název napovídá, se skládá pouze z jednoho druhu koření, tedy bez jakýchkoliv přidaných látek, barviv a glutamátu, jde o 100% čisté směsi plodů naší přírody. Jednodruhové koření nesmí chybět v žádné kuchyni, je to základní surovina k dochucování pokrmů.Jednodruhové koření představuje velmi rozmanitou skupinu přírodních látek. Vyznačují se výraznou a příjemnou (někdy i odpornou) chutí a vůní. Často mají i léčivé účinky. Proto jsou mnohé kořeninové rostliny i léčivými rostlinami. Kořenícími látkami jsou především různé silice, hořčiny a třísloviny, éterické oleje a česnekové silice.

Původ:

Jednodruhové koření bylo známo téměř od samého počátku historie. Byl to jeden z nejcennějších komodit ve starodávném světě a ve středověku, kdy byla obyčejná sůl ceněna více než zlato. Obchod s jednodruhovým kořením začal expandovat všude, počínaje Středním východem kolem roku 2000 př.nl.

Využití:

Jednodruhové koření se obvykle používá k vylepšení chutě a vůně pokrmů, někdy také k jejich konzervaci. Vyrábí se ze sušených nebo čerstvých částí rostlin.

- k odstranění nepříjemného nebo specifického pachu prvotních surovin, nebo již hotových jídel

- k zesílení vnější přitažlivosti jídla dodáním odpovídajícího zabarvení, vůně

- k dodání zcela nové vůně, která není vlastní původní surovině a která je typická pro určité jednodruhové koření nebo směs koření

- k dodání zvláštní, osobité chuti

- ke zvýšení uchovatelnosti produktu nebo hotových jídel

- k zušlechtění produktu, ovlivnění jeho struktury. (Jednodruhové koření změkčuje maso a naopak zpevňuje rozměklé maso, činí je křehkým a stravitelnějším. Zabraňuje rychlému rozvaření ryb a zkracuje dobu varu - tím umožňuje vyšší uchovatelnost vitamínu)

- dráždivé jednodruhové koření zvyšuje chuť k jídlu, o kterou nás připravují zvýšené teploty v létě

Zajímavosti:

Pepřové květy byly používány k okořenění pokrmů už před více než 4000 lety, již ve 4. století před naším letopočtem popisují starověké texty například pepř, který se používal nejen pro Indické hody.

Názvy mnoha směsí koření jsou různými přesmyčkami z exotických jazyků, většinou tam kde koření vzniklo. Například směs koření na Chimichurri.

Čínské koření pěti vůní (nebo také pěti chutí) není pojmenované po množství ingrediencí, ale ve skutečnosti po množství chutí, tedy: kyselá, hořká, slaná, sladká, štiplavá. Myšlenka kombinace tohoto jednodruhového koření s pěti chutěmi má vytvořit rovnováhu.

Muškátový oříšek obsahuje mnoho psychotropních látek a ve vysokých dávkách navozuje halucinace, bludy, deprese a mohou se vyskytnout i pocity beznaděje a stresu. Opatrně s ním tedy, ne nadarmo se říká jen špetka.

Stejně tak jako muškátový oříšek, je nebezpečný i Šafrán, smrtelná dávka šafránu je pouhých 10 gramů, takže jej užívejte jako šafránu.

Drtivá většina druhů koření jsou ve vysoké míře pro lidský organismus velice toxické, ale při správném a ukázněně užívání spíše pomáhají, nežli škodí, jsou totiž plné antioxidantů, vitamínů a minerálů.

Kurkuma je překvapivě účinná proti příznakům Alzheimerovy choroby, což dokázaly mnohé výzkumy a přesto se, k její léčbě nebo k potlačení této choroby nepoužívá.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 145

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 145

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr