Mlýnky a koření ve skle

Definice:

Mlýnky na koření. Mlýnek je mlecí mechanismus umožňující mletí pepře, soli, koření, bylin a různých směsí koření.Mlýnek na koření velmi snadno čerstvě namele koření při dokončování pokrmů, ale i dochutí hotová jídla přímo u stolu.

Vzduch způsobuje zvětrávání. Je proto důležité, veškeré koření skladovat v uzavřených nádobách. Je také důležité ho chránit před vlhkostí a teplem. Jejich působením totiž ztrácí barvu a chuť. Nejlepší je uchovávat koření ve skle. Sklo snese dlouhodobý kontakt s agresivními silicemi, které některé druhy koření obsahují.

Původ:

Lze předpokládat, že listy některých rostlin se začaly užívat k dochucování masa už před 50 000 lety. První archeologické nálezy, dokládající užití koření, však pocházejí až z doby neolitu. V té době se kořenilo kmínem a mákem. Nejstarší písemné zprávy o užívání koření pocházejí z Číny, z první poloviny třetího tisíciletí před naším letopočtem. Také staroegyptské recepty z poloviny 2. tisíciletí př. n. l. vyžadují různé koření - anýz, hořčici, kmín, koriandr, mátu, pelyněk, skořici nebo šafrán. Sumerové pěstovali v Mezopotámii fenykl, kmín, koriandr, šafrán a tymián, už staří Indové používali kardamon, kurkumu, hřebíček, muškátový květ, pepř a skořici. Mnoho zpráv se dochovalo ze starého Řecka.

Využití:

Mlýnky na koření se používá na mletí pepře, soli, koření, bylin a různých směsí koření.

Ve skleněných kořenkách skvěle vynikne barva a tvar jakéhokoliv koření. Jsou proto praktické při vaření, protože budete ihned vědět, kam sáhnout.

Zajímavosti:

Špatně skladované koření ale nemusí jen ztratit svou chuť a vůni, můžou se do něj pustit potravinoví moli, může i zplesnivět. Proto pokud máte doma spoustu druhů koření, které používáte jednou za čas, a necháváte je v originálních sáčcích, děláte velkou chybu. Na co dalšího byste si měli dát pozor?

Zapomeňte na plast a papírové sáčky. Určitě nenechávejte koření v obalu, ve kterém se prodává, uzavřené kolíčkem nebo gumičkou. Tyto obaly jsou pouze přepravní. Jakmile si koření koupíte, hned ho přendejte do ideálně tmavé skleněné nádoby. Ta by měla být především dobře uzavíratelná tak, aby ke koření nemohl vzduch. I když čiré sklo usnadňuje orientaci při používání koření, tmavé sklo, které propouští jen velmi málo světla, je pro skladování lepší. Kvalitní kořenky zabrání i nájezdům molů, kteří si na koření s oblibou pochutnávají.

Kořenky je samozřejmě nejlepší mít v kuchyni někde po ruce. Ideální je, když kořenky umístíte do skříňky nebo do jiného temného a suchého místa s (maximálně) pokojovou teplotou. Vybrat si ale také můžete z různých druhů designových stojanů, které pojmou i desítky kořenek. Bývají i otočné, takže jsou i velmi praktické. Jen pozor, ať stojánek či poličku s kořenkami neumístíte v těsné blízkosti sporáku či topení. Tam jsou totiž vystaveny vyšším teplotám i vlhkosti vznikající při vaření. Kvůli tomu může koření ztrácet aroma i chuť, přejímat pachy z vaření, nebo dokonce plesnivět.

Pamatujte, že mleté koření vydrží v kořence půl roku až rok, celé (drcené) 3 až 5 let. Časem koření ztrácí svou charakteristickou vůni a chuť. I když vyčichlé koření neznamená zkažené, používat ho při přípravě pokrmů je zbytečné. Dokonalosti pokrmu totiž nedocílíte tím, že přidáte velkou dávku vyčichlého koření. Proto je lepší ho vyhodit a pořídit si nové.

Zobrazení Mřížka Seznam

1 položka

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

1 položka

na stránce
Nastavit sestupný směr