Pepř

Definice:

Pepř je plodem pepřovníku černého. Podle některých zdrojů jich existuje asi dva tisíce druhů. Podle toho, jak se tyto plody upraví, mohou mít čtyři barvy. Černý pepř je zralý plod vysušený na sluníčku. Bílý pepř je zbavený slupky po namáčení ve vodě, poté se suší. Červený pepř je sklizený jako zralý a naložený do nálevu. Jedině zelený pepř je nezralý, je sušený horkým vzduchem nebo zmrazením. Může se také nakládat, podobně jako červený, do nálevů.

Původ:

Už ve starověku se pepř dovážel z Indie do Řecka, Říma a Malé Asie, jako první ho do Evropy přivezl Alexandr Veliký z válečné výpravy do Indie v roce 327 př. n. l. Ze začátku obchod ovládali Arabové, po nich benátští kupci. Když Vasco da Gama obeplul Afriku a v roce 1498 dorazil do Malabaru, znamenalo to ovládnutí obchodu asijským kořením Portugalci. Je později nahradili Holanďané, a ty zas o monopolní pohádkové zisky připravili Angličané.

Využití:

Pepř celý nebo drcený či mletý je nejznámější a nejčastěji používané koření. Není ani slaný, ani sladký, a proto se používá na kořenění masa i sladkostí. Pepř také prospívá zdraví, protože stimuluje trávení a podporuje imunitu. Rozeznáváme pepř černý, zelený a bílý, což jsou plody jedné rostliny a barva je dána tím, kdy se sbírá.

Zajímavosti:

Obchod pepřem v Čechách

V 10. století od benátských kupců nakupovali pepř obchodníci v německých zemích a Bavorsku, odkud pak putovali do Čech. S narůstajícím významem postavení Prahy vznikly obchodní stezky podél Vltavy a Labe, po kterých se na naše území dostávali exotické plodiny a mezi nimi také pepř. K největšímu rozmachu tohoto obchodu došlo za panování Karla IV., kdy čeští kupci mohli nakupovat bez cla v Norimberku, Frankfurtu nad Mohanem a Augsburgu.

Historické způsoby prodeje

Následně se střídala období, kdy se cizokrajné koření u nás používali hojně a kdy poskrovnu, což z velké části záleželo i na tom, jestli byl zrovna mír nebo válka. V 18. a 19. století se sem dováželo už několik druhů pepře, nejvíce černý a bílý. V koloniálech ho drtili ve velkých hmoždířích, vážili na malých miskových vahách a balili do papírových kornoutů. Kupci tehdy měli vlastní formany, kteří se svými formanskými vozy jezdili přes Tyrolsko do Itálie nebo východní stranou do Terstu.

Pepř zlepšuje trávení a urychluje metabolismus, stimuluje spalování tuků, odstraňuje nadýmání, podporuje srdeční činnost. Posiluje imunitní systém, má antiseptické účinky, ochraňuje buňky, detoxikuje organismus, Podporuje zdravé dýchací cesty, pomáhá při odkašlávání. Mírně zvyšuje krevní tlak, podporuje prokrvení končetin a ulevuje od bolesti. V neposlední řadě se pepř považuje za přírodní afrodiziakum. Obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, mangan, sodík a  vitaminy A, B, C, E a K.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 33

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 33

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr