Sojové a worcesterové omáčky

Definice:

Sójová omáčka je řídká tmavě hnědá slaná omáčka ze sójových bobů, fermentovaných pomocí plísní Aspergillus oryzae a Aspergillus soyae spolu s vodou a soli.

Worcestrová omáčka je tekuté koření tmavě hnědé barvy s delší trvanlivostí a jemnou pálivostí. Omáčka má charakteristické aroma.

Původ:

Sojová omáčka pochází z Číny, kde se jako dochucovadlo používala více než 2500 let, a je typická pro asijskou kuchyni, v poslední době se ale čím dál více užívá i v západní kuchyni. Většinou se vyrábí průmyslově a pro použití v domácnostech kupuje hotová.

Worcestrová omáčka. První Worcesterové omáčky se totiž začaly vyrábět v roce 1837 a na trh je dodávala britská společnost Lea & Perrins, jež sídlila ve Worcesteru a dnes se jedná o obchodní známku společnosti Kraft Heinz z USA.

Využití:

Worcestrová omáčka používá se k dochucování dušeného masa, zvěřiny, bifteků, ryb, salátů, nebo majonézy. Bývá i součástí míchaných alkoholických nápojů jako např. známý koktejl Bloody Mary. Díky intenzivní chuti je worcestrová omáčka výtečná na marinování masa.

Sójovou omáčku lze vhodně využít ne jen v asijské kuchyně, a i v tradičních českých pokrmech včetně dochucování polévek, omáček a podobně. Pro jídla, jako jsou restovaná zelenina, rýže, obalovaná ryba, guláše, salátové dresinky, kuře, hovězí i vepřové. Také je skvělá k naložení masa, buď samotná nebo při smíchání s dalšími ingrediencemi.

Zajímavosti:

Historie sójové omáčky

Čína má ve své kuchyni nepřeberné množství exotických koření a omáček a ta sójová je jen jednou z nich. Svůj původ má v „Říši středu“ a patří k nejstarším ochucovadlům na světě. Její původ se datuje až do dynastie Čou (přibližně 1 100 – 256 př. n. l.).

i

Nejdříve omáčka sloužila k uchování masa, a to kvůli velkému obsahu soli. To, co ze šťávy zbylo, se použilo k dochucení. Podle pověsti v dobách, kdy se šířil na východ do Číny buddhismus, hledali mniši, kteří byli vegetariáni, náhražku za předchozí dochucovací omáčku, která obsahovala šťávu z masa.

Jednou z náhražek byla slaná pasta ze zkvašených sojových bobů, která se časem vyvinula na sojovou omáčku, dnes známou všude na světě.

V asijských restauracích se s ní setkate stejně běžně jako u nás se solí a pepřem, a pokud ji nemáte na stole, klidně se o ni hlaste, rádi vám ji přinesou. Někteří Číňané ji používají místo kečupu.

Přesné složení anglické worchesterové omáčky je zahaleno tajemstvím. Originální receptura je přísně střežena. Zajímavá je ovšem historie jejího vzniku.

Někdy ve 30. letech 19. století žádal jistý lord Syndys z Worchesteru, aby mu v lékárně vyrobili omáčku, již ochutnal na své cestě po Indii. Lékárně se však omáčka nepovedla. Protože byli spořiví, nevylili ji, ale nechali ve sklepě, kde ji po dvou letech opět objevili. Její chuť je mile překvapila a známá worchesterová omáčka byla na světě.

Zobrazení Mřížka Seznam

3 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

3 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr