Tekutá koření a pasty

Definice:

Tekutá koření a pasty - jedná se o fermentované přísady z koření a bylin. Jsou vyráběny z čerstvě vybralého koření a bylin, zcela zachovávají jejich bohatou chuť a vůni, obsahují přírodní biologicky aktivní látky a vitamíny.

Původ:

Ve starověku, dávno před objevením Ameriky, dováželi arabští, indičtí a malajští námořníci cizokrajné koření do přístavů Arábie, odkud je pak karavany dopravovaly do přístavů Středozemí, kdy byla hlavní střediska výnosného obchodu kořením.

Dlouho ovládali mezinárodní trh kořením Benátčané, kteří se dělili o zisky s muslimskými obchodníky. Potom se do akce připojilo Turecko, ale ne na dlouho, protože v Evropě se už připravovaly slavné objevné cesty velkých mořeplavců.

Nejvýznamnější druhy koření, jako jsou například hřebíček, muškátové ořechy, pepř, zázvor, skořice, vanilka, nové koření a další, pocházejí z horských pásem naší zeměkoule a produkují se v tropických zemích Asie, Afriky a Ameriky.

Využití:

Tekutá koření a pasty slouží k ochucení jídla při jeho přípravě, nebo na dochucení již hotového jídla. Je ideální k dochucení polévek, omáček či samotného masa.

Zajímavosti:

ZAJÍMAVÝ FAKTY O KOŘENÍ A BYLINKÁCH

  • Pepřové květy byly používány k okořenění pokrmů už před více než 4000 lety, již ve 4. století před naším letopočtem popisují starověké texty například pepř, který se používal nejen pro Indické hody.
  • Názvy mnoha směsí koření jsou různými přesmyčkami z exotických jazyků, většinou tam kde koření vzniklo. Například směs koření na Chimichurri.
  • Lidé v mnoha zemích označují názvem „masala“ jeden samotný druhy koření. Ve skutečnosti je slovo masala volně přeložitelné jako koření a existuje ho nespočet variací. Masala může obsahovat v podstatě jakékoli koření a vždy dostává druhý název, například: Chicken masala (tedy koření na kuře) nebo Garam masala (zemitá a voňavá směs koření) nebo další jako Tandori (protože se při zpracování používá nádoba Tandoor), Chai, Tikka a mnoho dalších známých druhů koření s názvem masala.
  • Čínské koření pěti vůní (nebo také pěti chutí) není pojmenované po množství ingrediencí, ale ve skutečnosti po množství chutí, tedy: kyselá, hořká, slaná, sladká, štiplavá. Myšlenka kombinace tohoto koření s pěti chutěmi má vytvořit rovnováhu.
  • Je nám známo, že bylinky pochází z lístků rostlin, ale koření pochází například z kůry, květů, pupenů, kořenů, plodů a semen. To znamená, že můžeme z jedné rostliny získat několik možných variant produktu s naprosto odlišnou chutí a možnostmi přípravy. Jednou z takových rostlin je například Koriandr, kde se hojně využívají čerstvé listy, pak semena i kořen a všechny části této rostliny mají jinou chuť i vůni. Nejinak je na tom také například Pískavice (řecké seno), kde se podobně jako u koriandru využívají jak lístky, tak i semena.
  • i

    Paprika má vyšší obsah vitamínu C než citron a to dokonce i v sušeném stavu! A navíc je velkým zdrojem antioxidantů.

  • Muškátový oříšek obsahuje mnoho psychotropních látek a ve vysokých dávkách navozuje halucinace, bludy, deprese a mohou se vyskytnout i pocity beznaděje a stresu. Opatrně s ním tedy, ne nadarmo se říká jen špetka.
  • Stejně tak jako muškátový oříšek, je nebezpečný i Šafrán, smrtelná dávka šafránu je pouhých 10 gramů, takže jej užívejte jako šafránu.
  • Drtivá většina druhů koření jsou ve vysoké míře pro lidský organismus velice toxické, ale při správném a ukázněném užívání spíše pomáhají, nežli škodí, jsou totiž plné antioxidantů, vitamínů a minerálů.
  • Kurkuma je překvapivě účinná proti příznakům Alzheimerovy choroby, což dokázaly mnohé výzkumy a přesto se, k její léčbě nebo k potlačení této choroby nepoužívá.
Zobrazení Mřížka Seznam

6 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

6 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr