Kokosové

Definice:

Kokosový olej je rostlinný tuk získávaný z kopry, jader zralých kokosových ořechů sklízených z kokosové palmy s názvem kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera). V tropech je po celé generace hlavním zdrojem tuku ve výživě milionů lidí. Za studena lisovaný kokosový olej má jemnou kokosovou chuť a vůni, při pokojových teplotách je měkký až polotekutý a bělavý, v létě, při teplotě lidského těla je úplně kapalný a bezbarvý, v lednici tuhne.

Původ:

Kokosový olej je jedním z historicky nejdéle získaných rostlinných olejů a tvoří přibližně 2,5% světové produkce rostlinných olejů.

Kokosová palma (neboli kokosovník ořechoplodý) se vyskytuje v celé oblasti tropů a subtropů na březích velkých řek, moří a oceánů, tam, kde je písčitá až hlinitopísčitá půda. Původní oblast jejich výskytu není známa, protože zralý kokosový ořech může díky své dutině plavat i několik měsíců na hladině oceánu, některé zdroje uvádějí jako pravděpodobně původní oblast dnešní Malajsie a Indonésie.

Cíleně jsou kokosovníky pěstovány již asi 3000 let a v oblasti mezi obratníkem Raka a obratníkem Kozoroha tvoří značný podíl potravy lidí.

Od poloviny 19. století se začali kokosy dovážet i do Evropy, kde se brzy staly poměrně populárními. Vzhledem k jejich kazivosti se dužnina strouhala a sušila, později se dovážela již sušená.

Využití:

Kokosový olej je vhodný ke smažení, ale i k pečení různých sladkostí. Bod zakouření je 200°C. Nijak se nepřepaluje, ani neprská. Navíc je zdravý. Používá se jako antibiotikum a neobsahuje žádný cholesterol. Velmi snadno se tráví a pomáhá proti Alzheimerově chorobě a onemocnění srdce.

Zajímavosti:

Zdravý pro konzumaci je pouze kokosový olej panenský, tedy za studena lisovaný. Kokosový olej je tradiční součástí kuchyní v oblasti tropů a subtropů, oblíbený je především v jihovýchodní Asii, prakticky jsou kokosy v různých formách jedním ze základních kamenů tamější stravy. Za studena lisovaný kokosový olej je vhodný pro teplou i studenou kuchyni, dokonce i na smažení moučníků, masa i zeleniny. Lze s ním omastit kaši, mazat na pečivo nebo používat do těst jako alternativu másla. Často se používá ve vitariánské kuchyni na výrobu vynikajících tepelně neupravených, tzv. živých (raw), dezertů a dortů.

Kokosový olej je vhodný pro lidi trpící alergií bílkoviny živočišného mléka nebo intolerancí laktózy. Dále je alternativou i pro lidi, kteří živočišné tuky nechtějí konzumovat z filozofických, náboženských či etických důvodů (např. pro vegany). Ale i lidé, kteří běžně používají na vaření jiné tuky, mohou ocenit jinou chuť za studena lisovaného kokosového oleje, ozvláštnit si jím jídelníček a ocenit jeho pozitivní efekty na zdraví. Je vhodné ho vnitřně užívat při přemnožení kvasinek v organismu.

i

Za studena lisovaný kokosový olej je možné podávat i malým dětem od 4 až 6 měsíců, používat jej při vaření maso-zeleninových nebo ovocných příkrmů a nebo do kaší. Jeho tuky jsou podobné těm přítomným v mateřském mléce a přidává se i do umělého mléka.

Za studena lisovaný kokosový olej je i vynikající kosmetickou surovinou. Lze ho používat samostatně do vlasů či k mazání vlhké pokožky, ale nemusí vyhovovat všem, kůži některých lidí dráždí či vysušuje, především u kojenců je třeba nejdříve opatrně na kousku kůže vyzkoušet, jestli ho bude tolerovat. Kokosový olej lze do určité míry používat jako sluneční ochrannou kosmetiku, zachytí asi 20% UV záření. Používá se také pro průmyslovou a domácí výrobu krémů, mastí, tělových mlék, balzámů na rty, vlasové kosmetiky, holících krémů, odličovačů, mýdel, deodorantů, repelentů či zubních past.

Kokosový olej nalézá využití i v průmyslu, tam obvykle levný rafinovaný a nebo i ztužený, a to k výrobě paliv, mazadel, herbicidů a povrchově aktivních látek (mýdel).

Nelze najít produkty odpovídající výběru.