Ochucené a speciální oleje

Definice:

Mezi hodně používané čerstvé bylinky k nakládání do olejů patří třeba bazalka, tymián, kopr, pažitka, česnek, rozmarýn, estragon, chilli papričky a mnoho dalších. Ze sušených jsou vhodné různé druhy pepře, bobkový list, zázvor a spousta jiných.

Původ:

Tuky jako zásobní látky jsou obsaženy v semenech nebo plodech rostlin. Ty se po nasbírání lisují a tím se (velmi zjednodušeně) získává olej. Pokud jsou lisovány za studena, pak je tento olej kvalitní a používá se příkladně na konzumaci nebo jako terapeutický olej.

Využití:

Ochucený a ovoněný olej se dá použít jako do teplé tak i do studené kuchyně.

Zajímavosti:

Tymiánovo-citrónový olej

Potřebujete: čerstvý tymián, bio citron, bobkový list, barevný pepř celý, olivový nebo jiný rostlinný olej. Připravte si láhev, do které dejte opraný, osušený tymián. Citron také řádně omyjte, osušte, okrojte kůru nožíkem na dlouhou spirálu a přidejte do lahve. Přidejte také bobkový list a pepř. Vše zalijeme olejem a nechte macerovat. Po dvou týdnech přeceďte, ozdobte novou čerstvou snítkou tymiánu a používejte do salátů nebo nakapejte na krásně voňavou, čerstvě rozpečenou, křupavou bagetku.

Rozmarýnový olej

Potřebujete: čerstvý rozmarýn, česnek, barevný pepř celý, chilli papričky, olivový olej. Všechny ingredience dejte do čisté skleněné lahve, zalijte olejem a nechte 14 dní macerovat. 

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 58

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 58

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr