Octy

Definice:

Ocet je potravinářská přísada a konzervační činidlo, jehož hlavní složkou je kyselina octová v koncentraci podle druhu octa od asi 4 do 18 % (nejčastější koncentrace je 8 %). Potravinářský ocet se vyrábí oxidací tekutin obsahujících ethanol.

Původ:

Lidé pravděpodobně znali ocet už před 10 000 lety. Ve starém Babylonu se ocet vyráběl z datlových palem nebo datlového medu. V antických dobách se prosadila výroba z vína a piva. Féničané vyráběli ocet z jablek nebo jablečného moštu.

Využití:

Ocet se v potravinářství užívá jednak ke konzervaci zeleniny, jednak jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa. Byl takto používán již v antice.

Zajímavosti:

Ocet a zdraví

O octu všeobecně platí, že čistí tělo (v malém množství), redukuje množství tělních šťáv a stará se o to, aby potrava putovala tou správnou cestou. Pokud k těžce stravitelnému jídlu jako je třeba čočka nebo hrách přidáte trochu octa, zmírníte nadýmání.

Kromě podpory trávení je ocet dobrý pro očistu těla a úst. Kloktání (1 lžíce octa do sklenice vody) čistíme jak zuby, tak sliznice v ústech a trávící trubici. Tím, že je dezinfikuje, podněcuje tvorbu slin, čímž přirozeně chrání zdraví před infekcemi. Octové zábaly zmírňují otoky. Ocet je účinný prostředek proti hmyzu. Pokud máte stálé problémy se smíšenou pletí, zkuste použít právě ocet. Mytí octovou vodou (100 ml vody a 1 lžíce octa) je levné a účinnější než drahé krémy. Pokud ale máte silně suchou pleť, není pro vás tato alternativa vhodná.

Ocet v kuchyni

Ocet se používá jako ochucovadlo a konzervační prostředek nejrůznějších jídel. V mnohých domácnostech se ocet využívá i jako biologicky lehce odbouratelný prostředek, který je levný a účinnější než mnohé drahé čistící prostředky.

Rozlišujeme asi 20 základních druhů octů, podle toho, z čeho jsou vyrobeny. My si však taky můžeme ochutit svůj ocet. Stačí si připravit suroviny - bylinky, ovoce, koření - nakrájet je, aby se aromatické látky dostaly snáze do octa. Pak ingredience vložíme do čisté umyté sklenice a zalijeme octem. Dochucovací suroviny musí vždy ponořené v octu, jinak vzniká nebezpečí vzniku bakterií a plísní. Na ochucení je nejvhodnější ocet lihový nebo z bílého vína.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 107

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 107

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr