Slunečnicové

Definice:

Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej je jeden z velmi oblíbených zdravých olejů. Je to především díky jeho cenové dostupnosti. Olej se získává výhradně ze semen slunečnice, které se v našich podmínkách daří. V obchodech se však prodává především rafinovaný slunečnicový olej.

Původ:

Slunečnici pěstovali již původní indiánští obyvatelé Ameriky. Z této rostliny sbíraly semena, ze kterých pekli jistý druh chleba a také z nich získáváli olej. Ten se používal k vaření, regeneraci pokožky a vlasů. Slunečnicový olej se však používal i k přípravě barev na tělo v období nepokojů válek. V dalších letech byla slunečnice rozšířena i do Evropy. V roce 1830 byl na Ukrajině údajně založen první mlýn na zpracování slunečnicových semen do podoby oleje. Odtud se rozšířila slunečnice a výroba oleje i do východní Evropy a Ruska.

Využití:

Slunečnicový olej je vynikající na smažení, pečení, fritování, vymazávání plechů, do fondue a všude, kde je olej vystaven vyšším teplotám. Hodí se i do majonéz, zálivek, tradičních buchet a koláčů, k omaštění pokrmů a podobně. Chuťově skvěle doplňuje pokrmy z brambor.

Zajímavosti:

Slunečnicový olej obsahuje celou skupinu důležitých vitamínů (například A, B, E), hořčík, selen, mangan, měď, kyselinu listovou, vlákninu, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny (stearovou, palmitovou, olejovou, linolovou) a přírodní aromatické látky. Pokud v obchodech se zdravou výživou sáhneme po jeho kvalitní variantě, může nám jeho pravidelná konzumace pomoci při zvýšené hladině cholesterolu v krvi a problémech s kůží i sliznicemi. Slunečnicový olej také příznivě působí na náš nervový systém a chrání nás před srdečně-cévními onemocněními. Konzumaci tohoto druhu oleje můžeme doporučit také lidem trpícím aterosklerózou.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.