Čokoládové a karamelové

Definice:

Evropská unie označuje jako pralinky čokoládové bonbóny s minimálním obsahem čokolády 25%. Použitá čokoláda musí přitom vždy splňovat výše uvedená kritéria. Čokoládové bonbóny mohou být plněné různými krémy, likérem a jinými druhy alkoholu, karamelem, marcipánem, ořechy, želé či kandovaným ovocem. Nejmenším druhem čokoládových výrobků je tzv. čokoládové dražé. Slovíčko dražé se používá jako označení pro malé bonbóny, které mají čokoládové jádro obalené v cukrové polevě. V Čechách jsou nejznámější cukrovinkou tohoto tipu například lentilky nebo M&M´s. V zahraničí patří mezi nejprodávanější Smarties. Velkým výrobcem a distributorem těchto sladkostí je firma Nestlé, ta také tvrdí, že roční spotřeba „pestrých čokoládových tabletek“ je tak velká, že by vystačila na vytvoření řetězu ze Země až na Měsíc. Karamela, nebo v USA „karamelové bonbóny“, je měkká, hustá, žvýkací bonbón vyrobený vařením směsi mléka nebo smetany, cukry, glukóza, máslo, a vanilky (nebo vanilkové příchuti).

Původ:

i

Čokoládovej bonbón byl vynalezenej už v roce 1663, kdy ho pro francouzskýho vévodu Plessise - Praslina vytvořil kuchař v Regensburgu. No a pak už se jen místo Praslin začlo říkal praslinka a nakonec pralinka. Karamel vznikl ve Skotsku v 17 století, kdy se z cukru a vody vyráběly bonbony. Později se začal přidávat tuk a mléko a karamel se stal velice populárním.

Využití:

Karamel má nesčetná použití. Od původních bonbonů se karamel dnes používá jako příchuť do dortů, sušenek a zákusků, při zdobení pohárů nebo jako barvivo do alkoholických i nealkoholických nápojů.

Domácí karamelové bonbóny

Ingredience:

  • 20 g másla
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce mléka
  • olej

Postup přípravy: na pánvičce si rozpustíme máslo. Do něj přisypeme cukr a mícháme, dokud se zcela nerozpustí a směs nezačne karamelizovat. Přidáme mléko a mícháme, dokud se směs nezbarví do světle hnědé barvy. Bude to trvat asi deset minut. Plech si vymažeme olejem a nalijeme na něj karamel. Necháme ztuhnout a potom nožem vykrájíme kostičky.

Zajímavosti:

Nejdražší čokoládový bonbon

Čokoládový pamlsek pochází z limitované edice 1000 bonbonů, je pokryt jedlým zlatem a stojí 7728 eur (přes 196 000 Kč). Uvnitř se skrývá směs z vláken šafránu, bílého lanýže, vanilky z Madagaskaru a šupinek ryzího zlata. Tvůrce bonbonu ve tvaru diamantu Portugalec Daniel Gomes.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 84

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 84

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr