Želé a žvýkací

Definice:

Želé je látka, která se vyrábí přidáním kapaliny buď do želatiny, kdy se poté jedná o živočišný produkt, nebo do pektinu, což je látka přírodního charakteru.

Původ:

V roce 1845, New York průmyslník Peter Cooper patentovaný způsob výroby želatiny , bez chuti, bez zápachu gelující činidlo z vedlejších produktů živočišného původu. Cooper produkt nedokázal pochopit, ale v roce 1897, Pearle Počkej, tesař se obrátil proti kašli výrobce sirupu v LeRoy, město v severní části státu New York experimentoval s želatinou a vymyslel dezert s ovocnou příchutí. Jeho manželka, May David Počkej, nazval jej Jell.

i

Základem všech želatinových bonbonů je želatina, tedy kolagen, který prospívá kloubům, šlachám, kostem i vlasům, nehtům a vliv má také na kvalitu kůže.

Využití:

Domácí želé bonbony

Co budete potřebovat (asi na 150 bonbonků):

  • 200 ml ovocného sirupu
  • 100 ml vody
  • 5 g agaru
  • cukr na obalení bonbonků
  • plastovou svačinovou krabičku o rozměrech 22 x 14 cm jako formu
  1. Sirup smíchejte s vodou, přisypte agar a promíchejte. Směs přiveďte k varu, nechte chvilku probublat a nalijte do formy – ideální je plastová krabička na svačinu, protože její stěny jsou z měkkého plastu a želé se tak dá krásně uvolnit.
  2. Směs nechte chvilku chladnout v kuchyni a pak uložte do lednice. Do hodiny je želé tuhé a roztažením stěn krabičky ho krásně uvolníte. Vyklopte na pečicí papír a nakrájejte na kostičky. Můžete použít i malé formičky, bude to hezčí, ale zůstane vám hodně zbytků.
  3. Hotové želé bonbony obalte v cukru a nechte na vzduchu asi 2 hodiny proschnout.

i

Agar želé je želírovací přípravek rostlinného původu vyrobený z mořských řas. Po ztuhnutí je mnohem pevnější než želatina a potřebujete ho i méně.

Zajímavosti:

Alkoholové želé bonbóny

Mohou mít jakoukoli příchuť danou vaším oblíbeným nápojem – vodka s džusem, mojito, cuba libre nebo například rum s kolou. Záleží tedy jen na vás, jaké žele bonbonky si připravíte jen si dejte pozor – želé je v tomto případě hodně zrádné a vy tak můžete nabýt dojmu, že jen zobete neškodné bonbonky hrající všemi barvami, jejich síla se ale rovná klasickému panáku!

Na přípravu budete potřebovat:

  • želé na 300 ml tekutiny
  • 300 ml oblíbeného alkoholového nápoje
  • cukr

Postup přípravy (při přípravě jednoduše postupujte tak, jak je uvedeno na sáčku s želé):

  1. nápoj nalijte do hrnce
  2. přidejte želé prášek
  3. přidejte lžíci cukru
  4. přiveďte k varu
  5. povařte cca 1 minutu
  6. nechte zchladit
  7. nakrájejte na kostičky
Nelze najít produkty odpovídající výběru.