Čokoládové tyčinky

Definice:

Pro ty, kteří milují sladkou chuť, ale bojí se neodolávat celé čokoládě, nabízí čokoládové tyčinky. Je to malá čokoláda v kombinaci s lahodnou náplní - fondánová čokoláda, krémová brulee, karamel.

Původ:

A vznikla první čokoládová tyčinka…

Zatímco lidé na začátku 20 století byli zvyklí jen na čokoládu v podobě tabulky, přišel mladý Američan Forrest Mars s něčím zcela senzačním – v roce 1932 vyrobil první čokoládovou tyčinku s karamelem. Tyčinku Mars zná snad každý, dá se jí jen těžko odolat, a tak se jí každý den v Evropě sní několik milionů kusů. Není tedy divu, že potomci slavného Forresta Marse v současnosti patří mezi nejbohatší lidi na světě.

i

16 ledna 2020 společnost Mars Inc. obdržela Guinnessův světový rekord za největší čokoládovou ořechovou tyčinku. Vyráběli Snickers velikosti 12,5 x 27,5 palce a 27,5 palce, která vážila 4 728 liber, což odpovídá 41 000 snickersů jedné velikosti.

Další velmi úspěšnou čokoládovou tyčinkou je Kit Kat. Je jen o tři roky mladší než Mars, začala se vyrábět v roce 1935, tehdy ještě pod jménem Chocolate Crisp. Jenže její původní název zákazníky moc nezaujal, a tak o dva roky později dostala tyčinka zbrusu nové a dnes všem velmi známé jméno Kit Kat. Potom se stala velmi oblíbenou pochoutkou po celém světě, kdo by také odolal křupavé oplatce zalité v lahodné čokoládě, která se jen rozplývá na jazyku? V roce 1995 na ni lidé měli zřejmě chuť neustále, jak jinak si vysvětlit těch třináct miliard snědených kusů?

Využití:

Karamelový dort s tyčinkou Snickers

  • tyčinka Snickers 1 kus

Těsto:

  • arašídy 300 gramů (solené)
  • mouka pšeničná hladká 150 gramů
  • cukr třtinový 30 gramů
  • máslo 100 gramů
  • voda 3 lžíce
  • sůl 1/4 lžičky

Náplň:

  • cukr krystal 250 gramů
  • máslo 100 gramů
  • smetana 150 mililitrů (33%)
  • arašídy 50 gramů (solené + na posypání)
  • čokoláda mléčná 150 gramů
  • čokoláda hořká 150 gramů
  • arašídové máslo 2 lžíce

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. V mixéru rozmixujte arašídy, mouku, cukr a sůl. Do těsta přidejte kostky studeného másla. Míchejte, než se směs s máslem propojí. Pomalu vmíchejte 3 polévkové lžíce ledové vody.
  2. Formu vyložte pečicím papírem a prsty do ní těsto vtlačte. Přikryjte vrstvu těsta pečícím papírem a položte na ně fazole.
  3. Vložte do trouby a pečte 18–20 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  4. Připravte karamel. V hrnci nechte rozpustit cukr do zlatavé barvy, přidejte máslo a nechte spojit a provařit. Nakonec přidejte smetanu, pořádně promíchejte, nechte projít varem a odstavte.
  5. Arašídy položte na prkýnko a plochou stranou nože pomačkejte. Smíchejte je s karamelem, z korpusu sundejte fazole, horní vrstvu pečicího papíru a karamelovou směs nalijte do formy. Hotové dejte alespoň na 1 hodinu ztuhnout do ledničky.
  6. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu mléčnou i hořkou, přidejte arašídové máslo a míchejte, než se vše propojí a krém bude hladký. Navrstvěte ho jako poslední vrstvu dortu a lžící vytvarujte kruhy.
  7. Vršek ozdobte nalámanými kousky tyčinky Snickers a jemně nadrcenými buráky. Dejte do chladničky a nechte ještě 2–3 hodiny zatuhnout.

Zajímavosti:

Zajímavá fakta o čokoládových tyčinkách:

  • Největší zvážená čokoládová tyčinka vážila téměř 6 tun.
  • Nejcennější čokoládová tyčinka na světě je stoletá tyčinka Cadbury, kterou s sebou na první expedici na Antarktidu přivezl kapitán Robert Scott. Na aukci v roce 2001 byla vydražena za 687 dolarů, tedy za více než 16 tisíc korun.
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 75

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 75

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr