Čokolády

Definice:

Čokoláda je obvyklá součást nejrůznějších druhů sladkostí a patří bezesporu k nejpopulárnějším na světě. Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl, jenž má význam hořké pití.

Dělení:

Čokoláda je velmi populární pochutina a je dostupná v mnoha typech. Různé formy a chutě čokolády se vyrábějí obměňováním množství přísad.

  • Čokoláda na vaření je to nesmíšená čokoláda: mletá pražená čokoládová zrna bez přísad dávají silnou, hlubokou čokoládovou chuť do všech sladkostí, do kterých jsou přidána. I s přidaným cukrem jsou používané jako základ vrstvových dortů, koláčů, cukroví, keksů atd.
  • Hořká čokoláda. Čokoláda bez mléka jako přísady, někdy zvaná jako prostá čokoláda. V USA se oficiálně nazývá „sladká čokoláda“ a vyžaduje 15% koncentraci čokoládového moku. Evropské normy specifikují minimálně 35% kakaové sušiny a nejméně 18% kakaového másla. Extra hořká čokoláda obsahuje nejméně 43% celkové kakaové sušiny a nejméně 26% kakaového másla.
  • Mléčná čokoláda. Čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka. Evropské normy specifikují minimálně 25% kakaové sušiny.
  • Bílá čokoláda. Cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek.

Původ:

Čokoládová historie začíná v období před více než 3 000 lety. První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále. Již v 16 století čokoláda stala velmi oblíbeným nápojem. Španělé také dovezli kakaovníky do oblasti Zadní Indie a Španělské východní Indie (především na Filipíny). Čokoláda byla po 90% své historie konzumována jako nápoj. Postupně se začala vyrábět i tuhá čokoláda. Tabulková čokoláda vznikla v roce 1847, která byla vytvořena na základě smíchání kakaového másla, kakaového prášku a cukru.

Využití:

i

Čokoláda je bohatým zdrojem minerálů – kalcia, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, zinku, manganu, selenu a vitamínů řady A, B, C a E, které jsou prospěšné zdraví. Kakaové máslo a kofein např. podporují látkovou výměnu a zvyšují výkonnost.

Čoko maska

Pleťová maska připravená z čokolády se stane omlazujícím elixírem pro váš obličej. Díky extraktu z kakaa se zamezuje stárnutí pokožky a stimuluje se přirozený metabolický proces, prostřednictvím kterého se plet´ hydratuje a dodává se jí na hebkosti. Pleť je po takové masáži pěkně napjatá, dokonale hydratovaná a hladká. Pokud nechodíte ke kosmetičce a toužíte zažít tento prožitek, máte možnost si jednotlivé masky zakoupit buď v obchodech, ale častěji objednat přes internet.

Zajímavosti:

Věděli jste, že…?

  • Mezinárodní den čokolády připadá na 13 září. Datum je ustanoveno od roku 2000.
  • Studie z roku 2013 zjistila, že vůně čokolády v knihkupectví zvyšuje pravděpodobnost nákupu románů a kuchařek o 40%.
  • Největším prodejním místem čokolády na světě je letiště v Bruselu. Cestující zde nakoupí více než 800 tun čokolády ročně.
  • Africké Pobřeží slonoviny produkuje jednu třetinu světových zásob kakaa.
  • Abyste si mohli dopřát čtyři standardní tabulky čokolády, musí jeden kakaovník růst skoro celý rok, aby k tomu vyprodukoval dost kakaových bobů.
  • Čokoláda nemusí být jen sladká záležitost. Zkuste kakaovou lahůdku osolit a nechte se překvapit neobyčejnou chuťovou kombinací.
  • Za hořkou variantu čokolády se považuje ta, která obsahuje nad 70% kakaa. Čokoláda s nižším podílem kakaa se označuje jako tmavá.
  • Nejtěžší čokoláda na světě vážila 5,792 kg.
  • Češi spotřebují 60 tisíc tun čokolády ročně.
  • Kdo by chtěl ovšem ochutnat skutečný unikát, může si připlatit za nejdražší čokoládu světa: padesáti gramová tabulka To’ak Chocolate vyjde asi na osm tisíc korun.
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 274

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 274

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr