Čokoláda na vaření

Definice:

Čokoláda na vaření je to nesmíšená čokoláda: mletá pražená čokoládová zrna bez přísad dávají silnou, hlubokou čokoládovou chuť do všech sladkostí, do kterých jsou přidána. I s přidaným cukrem jsou používané jako základ vrstvových dortů, koláčů, cukroví, keksů atd. Čokoládou na vaření se prioritně rozumí hořká čokoláda. Jiná čokoláda na vaření bývá na obalu specifikována slovy mléčná nebo bílá. Stejně jako klasická hořká čokoláda i čokoláda na vaření musí obsahovat minimálně 35% kakaové sušiny. Při koupi čokolády je dobré pamatovat na to, že čím více kakaa čokoláda na vaření obsahuje, tím bude kvalitnější. Zásadní surovinou v čokoládě na vaření je dále kakaové máslo, kterého je ve složení hořkých čokolád předepsáno alespoň 18%.

Původ:

Spojené státy americké a čokoláda na vaření

První čokoláda si našla cestu zpět v roce 1765. I ve Spojených státech měla čokoláda velký úspěch a brzy překonala kávu a čaj. Velký rozdíl byl v konzumaci. Američané si vařili čokoládu doma a žádné čokoládové domy neexistovaly. Čokoládu si mohly oproti ostatním zemím dovolit všechny vrstvy od nejbohatších až po téměř ty chudé.

i

V roce 1765 byla založena první továrna na čokoládu a roku 1884 byla otevřena první výrobna čokolády na vaření a na polevy.

Využití:

Poleva z čokolády na vaření

Suroviny:

  • 100 gramů másla
  • 100 gramů čokolády na vaření

Postup:

V hrnci na vodní lázeň pomalu rozehřejeme čokoládu na vaření, tak aby se voda nezačala vařit. Když je čokoláda rozpuštěná přidáme do ní máslo. Mícháme vařečkou s otvorem, až se nám vytvoří hladká a vláčná hmota.

Zajímavosti:

Jak rozpustit čokoládu na vaření

Při rozpouštění čokolády je důležitější velikost čokolády. V zásadě platí, že čím menší kousky z tabulky čokolády na vaření nalámete, tím rychleji bude roztavena.

  • Rozpouštění čokolády na vaření fénem nebo horkovzdušnou pistolí. Výhodou tohoto způsobu je, že čokoládu máme pod neustálou kontrolou a vidíme, jak taje. Čokoládové kousky dáme do misky, opatrně zahříváme a neustále čokoládu promícháváme.
  • Rozpouštění čokolády na vaření ve vodní lázni. Na hrnec s horkou až vroucí vodou položíme skleněnou nebo nerezovou mísu s čokoládovými peckami nebo nalámanými kousky tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny vody. Dejte na to pozor, pokud by se dotýkalo vařící vody, čokoláda by se připalovala. Ještě před začátkem práce si připravíme vedle sporáku složenou utěrku, na kterou na konci tavícího procesu postavíme horkou mísu s čokoládou. Čokoláda v míse se bude pomalu zahřívat horkou párou vystupující z vodní lázně a tát. Nezapomeňte ji míchat, aby se zahřívala a tála rovnoměrně.
  • Rozpouštění čokolády na vaření v mikrovlnné troubě. Způsob rozpouštění čokolády v mikrovlnce je o něco pomalejší. K práci použijeme plastovou nebo skleněnou či porcelánovou mísu. Jediné riziko, které hrozí, je spálení čokolády, když ji necháme v mikrovlnce dlouho. Proto ze začátku nastavíme menší výkon trouby a čas 15–20 sekund. Po uvedeném čase mísu vytáhneme z mikrovlnky, čokoládu zamícháme a vrátíme zpátky do trouby. Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud čokoláda neroztaje.
  • Rozpouštění čokolády na vaření v horkovzdušné nebo elektrické troubě. V pečící troubě můžeme rozpustit čokoládu pouze tehdy, když naše trouba umožňuje nastavit nízké teploty. Čokoládu na vaření rozložíme rovnoměrně na plech či pekáček podle toho, kolik čokolády zpracováváme. Doporučujeme skleněné nádobí nebo smalt či nerez. Nastavíme teplotu na 40 °C (ne víc!) a hned můžeme čokoládu vložit do trouby. Čokoláda bude roztavena za cca 15–20 minut. Výhodou tohoto postupu je, že takto rozpuštěnou čokoládu nespálíme a velmi jednoduše zpracujeme i velké množství čokolády najednou.
Zobrazení Mřížka Seznam

21 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

21 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr