Hořká čokoláda

Definice:

Hořká čokoláda je složena z látek, které mohou pozitivně ovlivnit lidské zdraví. Základní surovinou pro výrobu hořké čokolády jsou kakaové boby, jež představují jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů na celé planetě. Hořká čokoláda obsahuje nejméně 35% celkové kakaové sušiny a nejméně 18% kakaového másla. Extra hořká čokoláda obsahuje nejméně 43% celkové kakaové sušiny a nejméně 26% kakaového másla.

Původ:

Čokoládová historie začíná v období před více než 3 000 lety. První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále. Již v 16 století čokoláda stala velmi oblíbeným nápojem. Španělé také dovezli kakaovníky do oblasti Zadní Indie a Španělské východní Indie (především na Filipíny).

i

Čokoláda byla po 90% své historie konzumována jako nápoj. Postupně se začala vyrábět i tuhá čokoláda. Tabulková čokoláda vznikla v roce 1847, která byla vytvořena na základě smíchání kakaového másla, kakaového prášku a cukru.

Využití:

Hořká čokoláda a zdraví

  • Hořká čokoláda chrání srdce a oběhový systém. Je to díky vysokému obsahu flavonoidů (polyfenolů), antioxidační látky, obsažené v čokoládě, které zlepšují funkci cévní výstelky a zvyšují schopnost cév se roztahovat. Každodenní konzumace hořké čokolády snižuje riziko srdečních a oběhových onemocnění o 76%.
  • Hořká čokoláda snižuje vysoký tlak. Je to rovněž díky obsahu flavonoidů, 100 g tabulka jich obsahuje na 500 miligramů. V Německu nedávno zveřejnili výsledek studie, kdy 173 osob každý den zkonzumovalo 100 g hořké čokolády. 1/3 těchto osob trpěla vysokým tlakem. V průběhu dvou týdnů jim byl pravidelně měřen tlak a ukázalo se, že u lidí s vysokým tlakem se tlak v průměru snížil.
  • Flavonoidy také snižují riziko vzniku rakoviny, onemocnění kůže a předčasného stárnutí.
  • Čokoláda vyvolává pocity klidu, štěstí a zamilovanosti. Je to tím, že čokoláda obsahuje látky, které povzbuzují náladu jako serotonin, kofein a theobromin. Působí i proti stresu díky obsahu magnesia a kalia.
  • Čokoláda byla dlouhou dobu považována za příčinu kazivosti zubů. To však není pravda. Čokoláda obsahuje fluor, který posiluje zuby a kalium, které je dobré proti stresu. Nedávno byla vyvinuta čokoláda, která je šetrná k zubům. Místo cukru se používá látka isomaltulose, která se skládá z přírodního medu a cukrové třtiny.

Čokoládová dieta

Čokoládová dieta vychází z posledních studií, při kterých bylo prokázáno, že čokoláda v malém množství není příčinou tloustnutí.

i

Vědci dokázali, že lidé, kteří čokoládu konzumují pravidelně, mívají dokonce lepší hodnoty BMI, než ti, kteří čokoládu nekonzumují vůbec. Prý je to dané tím, že čokoláda urychluje metabolismus.

Neurolog Dr. Will Clover je zastáncem této diety a říká, že jíst čokoládu každý den může být užitečné pro ty, kdo chtějí shodit nějaká kila. Věří, že nám pomůže k tomu, abychom jedli celkově menší dávky jídla. Tento odborník doporučuje se zaměřit převážně na tmavou čokoládu s minimálně 70%-ním obsahem kakaa. A měla by se jíst 20 minut před a pět minut poté, co si dáme oběd nebo večeři. Tím uspokojíme své choutky na sladké a mozek již dále sladká jídla nevyžaduje.

Zajímavosti:

Čokoláda a zvířata

Již malé množství hořké čokolády může být smrtelné pro vaše domácí miláčky – psy a kočky. Raději čokoládu vynechejte. Je to z toho důvodu, že čokoláda obsahuje theobromin, který působí na psy a kočky jako jedovatá látka. Na rozdíl od lidí psy a kočky tuto látku odbourávají pomalu. 100 mg (asi 60 g mléčné čokolády) na jeden kg váhy zvířete již může být smrtelné. Byla však vyvinuta i speciální čokoláda pro psy, která obsahuje kromě jiného i vitamíny a na obalu je přesně uvedeno, kolik dílků čokolády je možné jednotlivým rasám dávkovat.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.