Mléčná čokoláda

Definice:

Asi nejznámější druh čokolády, který už za svůj život každý ochutnal minimálně jednou, je čokoláda mléčná. Ta je složena z kakaové hmoty, kakaového másla, sušeného nebo kondenzovaného mléka a cukru. Jedná se o sladkou, nejčastěji tabulkovou čokoládu, jejíž chuť, intenzita sladkosti a další vlastnosti se vždy odvíjí od jejího výrobce. Chuť čokolády se také liší napříč státy. Například belgická čokoláda bývá sladší, a méně výrazná než švýcarská mléčná čokoláda. Z nařízení musí mléčná čokoláda obsahovat minimálně 25% kakaové sušiny, 14% sušiny mléčné a celkový obsah tuku by měl přesahovat minimálně 25%, přičemž mléčné produkty použité pro výrobu čokolády musí obsahovat minimálně 3,5% mléčného tuku. Některé firmy vyrábí tzv. family mléčnou čokoládu. Jedná se o čokoládu s menším podílem kakaových částí a vyšším obsahem mléka.

Původ:

Teprve z počátku 19 století se datuje vznik první tabulky čokolády, jak ji známe dnes. A od té chvíle přemýšleli výrobci, jak její chuť zjemnit. Do čokoládového nápoje se mléko přidávalo. Jak ho ale přidat do čokoládové tabulky? Po dlouhá desetiletí se to zdálo být neřešitelným problémem. Mléko obsahuje hodně vody, čokoláda díky kakaovému máslu obsahuje hodně tuku. Klíč ke vzniku mléčné čokolády nakonec objevil až Daniel Peter-Cailler, který se inspiroval u svého souseda, výrobce umělé dětské výživy Henriho Nestlé. Řešením bylo použití kondenzovaného mléka, ze kterého byla část vody už odejmuta. Tito dva čokoládoví nadšenci pak spojili síly a v roce 1875 vytvořili mléčnou čokoládu.

i

Kromě typického kravského mléka se čokoláda vyrábí z kozího, velbloudího či ovčího mléko. První čokoládu s ovčím mlékem vyvinul rakouský cukrář Georg Hochleitner v roce 2002.

Využití:

Několik receptů na fondue s mléčné čokolády:

Potřebujete asi 500 g mléčné čokolády do fontány a asi 85 ml rostlinného oleje bez příchuti. Čokoládu rozlamte na malé kousky a rozpusťtě ji ve vodní lázni. Poté přidejte olej a důkladně vše promíchejte.

Na pomerančové fondue budete potřebovat: 500 g mléčné čokolády, 15 lžic kondenzovaného mléka a 5 lžic pomerančové šťávy nebo džusu. Čokoládu rozlamte a rozpusťte ji v rozehřátém kondenzovaném mléku. Poté přimíchejte pomerančovou šťávu. Můžete ještě zředit pomocí slunečnicového oleje tak, aby čokoláda stékala po lžíci.

Zajímavosti:

Festival čokolády

Švýcarsko, země nejlepších čokolád, je od nepaměti spojováno s nejlahodnějšími varinatami a druhy čokolád. Od roku 2005 se ve švýcarské Ženevě koná každoroční festival čokolády. Tento festival nabízí nejrůznější druhy vyžití, samozřejmě s využitím čokolády na každém rohu. Například v čokokině se můžete podívat na různé filmy s čokoládovou tématikou (nejčastěji s Johnym Deepem-Karlík a továrna na čokoládu, Čokoláda). Můžete zde ochutnávat nejrůznější druhy čokolád z mnoha švýcarských čokoládoven nebo se projet v čokoládovém vláčku nebo si prohlédnout kulisy ze slavné čokoládovny Favarger. Nechybí tu ani čokoládové fontány.

Čokoládový hotel – Etruscan Chocohotel

Čokoládový hotel stojí v Itálii. A celý je věnovaný právě sladkému pamlsku. Každé podlaží je pojmenováno podle druhu čokolády. Hotelové klíče připomínají čokoládové tyčinky. A v restauraci samozřejmě podávají čokoládové menu.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.