Oplatky a sušenky

Definice:

Významnou skupinu trvanlivého pečiva představují sušenky a oplatky. Sušenky se pečou ze silnější vrstvy těsta kypřeného především chemicky, tedy nikoli droždím, ale kypřicími prášky. Oplatky se pečou mezi dvěma horkými pláty a díky tomu jsou velmi tenké. Základní surovinu pro výrobu sušenek a oplatek tvoří mlýnské obilné výrobky. Nejčastěji jde o pšeničnou mouku (ale může být také rýžová, pohanková nebo celozrnná), dále pšeničné nebo ovesné vločky i obilné klíčky. Ke kypření se většinou používají látky, které vytvářejí plyny a zvyšují tak objem těsta. Vyhnětené těsto se nechá nějaký čas uležet a po vytvarování sušenek jde přímo do trouby. Doba pečení bývá krátká, v závislosti na velikosti jednotlivých kusů i povaze těsta v rozmezí čtyř až deseti minut. Hotové sušenky se nechají vychladnout a teprve pak se balí. Tvrdé sušenky se někdy označují jako keksy. Ty měkčí, které bývají tučnější a také sladší, pak jako biskvity.

Dělení:

  • Sušenka nebo též keks, je pečený zákusek, většinou suchý a plochý. Má obvykle sladkou chuť a menší velikost.
  • Oplatka je pokrm z nekvašeného jemného tenkého těsta obvykle s tlačeným vzorem. Oproti sušence bývá tenčí, plochá, netučná. Oplatkou je také tvořen zmrzlinový kornout nebo jsou z ní vyráběny hořické trubičky.

Využití:

Banánové ovesné sušenky

Suroviny:

  • 1 hodně zralý banán (nejlépe už s černými tečkami)
  • 60-70 g jemných ovesných vloček (např. Emco)
  • 2 lžíce mléka

Postup přípravy receptu.

Vidličkou nebo mixérem rozmačkáme banán na kaši a smícháme s mlékem. Postupně do banánu zamícháváme vločky do té doby, než nám vznikne hustá hmota, ze které jsou tvarovat hrudky, popř. kuličky. Necháme zhruba 10 minut odstát, přidáme přísady dle chuti a pečeme v troubě při 200°C asi 20 minut do zezlátnutí. Cukr se přidávat nemusí, sušenky jsou sladké díky banánu, ten kdo má ale radši sladší může dosladit.

Zajímavosti:

Tajemství pečicích kleští

Nezaměnitelnou podobu dává oplatkám tzv. "oplatečnice". Kleště, ve kterých se spékají pláty těsta s náplní. V samotných počátcích výroby v poslední třetině 19 století tvořila náplň směs mandlí s cukrem. Kleště se vkládaly do uhlím vytápěných pecí a přebytečné těsto se okrajovalo. Ani odkrojky ale nekončily v koši. Za symbolickou cenu se prodávaly dětem. Odkrojkům se říkalo "ošnytle".

i

Čokoládové oplatky se začaly vyrábět v roce 1947 a pekly se v plynových kamínkách.

Od roku 1950 se spékání provádělo na stolech s elektricky vytápěnými kleštěmi. Ruční kleště vytlačily poloautomatické stroje na počátku let minulého století.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 496

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
  1. Chalva s mandlemi 200g KANDYLAS
    Akční cena 98,40 Kč Běžná cena 123,00 Kč
  2. G&G Oplatkové sušenky 500 g
    Akční cena 44,00 Kč Běžná cena 55,00 Kč
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 496

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr