Oplatky

Definice:

Oplatka (na Moravě ten oplatek) je pokrm z nekvašeného jemného tenkého těsta obvykle s tlačeným vzorem. Oproti sušence bývá tenčí, plochá, netučná. Zejména solené oplatky bývají ochucené. Chuťově nevýrazné oplatky se vyjma hostií zpravidla ochucují náplní nebo jsou součástí jiného sladkého pokrmu. Oplatky se často slepují ve dvou či více vrstvách pomocí náplně, např. čokoládové nebo vanilkové, a vytvářejí se z nich řezy, příkladem mohou být tatranky opatřené po obvodu ještě čokoládovou polevou. Lázeňská oplatka je slepena sypáním ze dvou velkých kruhových oplatek. Oplatkou je také tvořen zmrzlinový kornout nebo jsou z ní vyráběny hořické trubičky.

Původ:

Lázeňské oplatky jsou druh sladkého pokrmu, který se vyrábí ze dvou křupavých oplatek, mezi nimiž se nachází sladké sypání. Tradici výroby založili čeští Němci. Archeologické nálezy naznačují, že oplatky byly vyráběny již někdy v 18 století. Z této doby pocházejí první zdokumentované formy na jejich pečení, ale o původu tohoto pokrmu není mnoho známo. Od roku 1856 dochází ke vzniku prvních průmyslových oplatkáren, které zahájily masovou výrobu oplatek. Čeští výrobci oplatek usilují, aby byl tento produkt uznán Evropskou unií za tradiční český výrobek a získal tak zvláštní ochranu.

Využití:

Lázeňský oplatkový dort

Jednoduchý dort, který provází historii výroby Mariánskolázeňských oplatek. Tradiční a oblíbený pišingrový dort sestává z klasického máslového krému a oplatek.

Suroviny:

  • 400 g Mariánskolázeňských oplatek
  • 220 g kysané smetany
  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 g másla
  • ořechy nebo mandle na přizdobení

Postup:

Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu a máslo. Pečlivě vše metlou promíchejte, až se směs začne lesknout a je hladká. Poté nechte teplou čokoládu lehce zchladnout a následně do ní vmíchejte kysanou smetanu. Vzniklý krém potom roztírejte na Mariánskolázeňské oplatky a slepujte je k sobě. Poslední nepotřenou oplatkou dort stlačte a pak ho porovnejte. Zbytek krému rozetřete po povrchu a nechte dort ztuhnout v lednici do druhého dne. Mariánskolázeňské oplatky nasají nakyslou vlhkost ze smetany a zvláční. Záleží na vaší představě o dozdobení lázeňského dortu. Zpravidla se posypává praženými ořechy nebo mandlemi. Dort z oplatek vytvoříte vždy poměrně snadno a nabízí se hned celá řada variant jeho úpravy. Vedle čokoládových kompozic lze oplatky kombinovat s jogurtovými hmotami stejně jako s krémy na bázi mascarpone, můžeme použít ovoce, nugát a podobně.

Zajímavosti:

i

Lázeňské oplatky v číslech:

  • ročně se na výrobu spotřebuje asi 25 tun lískových ořechů, což je asi jeden železniční vagón;
  • na roční spotřebu mouky do těsta je nutné sklidit obilí ze 130 hektarů;
  • jedna oplatka se v kleštích spéká dvě minuty;
  • ročně se vyrobí tolik oplatek, že poskládané vedle sebe by měřily 12780 kilometrů.
  • Zobrazení Mřížka Seznam

    Produkty 1-24 z 127

    Stránka
    na stránce
    Nastavit sestupný směr
    Zobrazení Mřížka Seznam

    Produkty 1-24 z 127

    Stránka
    na stránce
    Nastavit sestupný směr