Káva

Definice:

Káva je nápoj z pražených a rozemletých semen plodů kávovníku. Kávová semena jsou semena plodů rostliny zvané kávovník. Jedná se o ovoce. Plod lze přirovnat k tvrdé třešni, nejen tvarem, ale i barvou, která bývá v době sklizně červená nebo červeno fialová. Uvnitř plodu jsou ukryta dvě proti sobě položená semena – zelená kávová zrna. Nejčastěji se pije káva ze zrnek druhu arabica a robusta.

Dělení:

Zrnková káva.

Jako kávu můžeme označit velké množství věcí. Jednak o kávě mluvíme jako o rostlině, kávovém zrnu, kávové plantáži. Pěstujeme kávu. Mluvíme o ní také jako o produktu zpracovaném pražírnou, kupujeme zrnkovou kávu. A nakonec si kávu objednáváme v kavárně jako nápoj. Zrnková káva se do Evropy dostala nejpozději v první polovině 16 století. Nejprve byla výsadou privilegovaných vrstev, postupně se však rozšířila. Kávu rozdělujeme na dvě základní odrůdy: robusty a arabiky (arabica). Arabica má menší obsah kofeinu, ale je co do chuti a aroma velice lahodná, zatímco robusta má silnější a výraznější chuť a není tak kvalitní. Z dalších odrůd můžeme zmínit excelsu a libericu.

Mletá káva.

Mletí kávy spočívá v rozdrcení celých kávových zrn na menší úlomky. Zrno v celku má relativně malý povrch, proto vodě poskytuje mnoho příležitostí proniknout dovnitř a vytáhnout z něj dobrou chuť. Jemnost namletí má výrazný vliv na extrakci a v důsledku toho i na chuť nápoje. Velikost částic totiž ovlivňuje také rychlost průtoku vody přes kávu. Hruběji mletá kávová zrna mezi sebou mají větší prostory, voda jimi proto proteče rychleji. Jemně namletá káva je kompaktnější a voda k průchodu potřebuje více času.

Instantní káva.

Běžné pěstování zrnkové kávy s následnou sklizní a zpracováním je dlouhodobý a náročný proces. Sklizená káva se vypere, usuší a vyloupe, po vytřídění se pak mísí a praží a na závěr ještě obvykle mele. Tímto procesem prochází i instantní káva, ovšem s tím rozdílem, že po tomto všem nastupuje ještě další část zpracování kávy. A to tak, že se z pražené mleté kávy, která se uvaří a odpařením vody (vysušením) vyrobí kávový extrakt. Toho je dosaženo zpravidla dvěma základními metodami, metodou sušení rozprašováním (sprejováním) nebo sušení mražením.

Kávové kapsle a pody.

Kávové kapsle jsou fenoménem v přípravě espressa posledních let. Díky jednoduchosti jejich použití dokáže připravit dokonalé espresso kdokoli, kdykoli. Stisknutím jediného tlačítka na kávovaru můžete mít i doma kávu, jakou Vám byl dříve schopen připravit jen profesionální barista v kavárně. Většina velkých výrobců dnes dodává svou kávu jak v podobě zrnkové či mleté kávy, tak i jako porcovanou s přesně odměřenou gramáží v kávových kapslích. Kávový pod E.S.E. je porcovaná káva připravená z pražené, mleté kávy s odměřenou gramáží (cca 7 g) pro přípravu espressa balená v papírovém obalu o průměru 44mm. Množství kávy, stupeň mletí a komprese do podu je přesně definováno standardy, které zaručují použití podu v libovolném typu E.S.E. kávovaru.

  • Nespresso. Slovo Nespresso je portmanteau Nestlé a Espresso, běžného mechanika používaného napříč jinými značkami Nestlé (Nescafé, BabyNes, Nesquik). Veškerá káva Nespresso je pražená, mletá a zapouzdřená v jedné ze tří továren ve Švýcarsku (Avenches, Orbe & Romont), ale společnost prodává svůj systém strojů a kapslí po celém světě, jakož i systém VertuoLine v Severní Americe a některé ostatní země.
  • Dolce Gusto. Kapsle pro Dolce Gusto už dlouhou dobu nevyrábí pouze jejich původní výrobce Nescafé. Díky jejich oblibě existují po celém světě firmy produkující alternativní kapsle, které však do všech Dolce Gusto kávovarů perfektně sedí a bezproblémově fungují.
  • Tassimo. Systém horkých nápojů Tassimo je spotřebitelský kávový systém na jedno podávání, který připravuje porce espressa, pravidelné kávy, čaje, horké čokolády a různých dalších kávových nápojů, zejména těch, které zahrnují mléko, jako je latte nebo cappuccino. Značku vlastní Jacobs Douwe Egberts.
  • Cafissimo. S kapslemi Cafissimo okusíte vynikající kávu z jedinečných kávových oblastí. Na výrobu každé z vakuově uzavřených kapslí této kávy Caffè Crema jsou používána nejlepší zrnka Tchibo Arabica.

Káva bez kofeinu.

Káva je jedním z vůbec nejoblíbenějších nápojů na světě. Spousta nadšených kávoholiků si ji ráda vychutnává ve velkém množství, občas ale musí omezit přísun kofeinu. Stejně jako ti, co kávu milují, ale kofein konzumovat nemůžou. Právě pro ně je zrnková a mletá bezkofeinová káva jako stvořená. Doporučuje se zejména kardiakům a lidem trpícím hypertenzí. Káva bez kofeinu tvoří asi 10% celkové spotřeby kávy. Dodává se jak zrnková káva bez kofeinu a mletá káva bez kofeinu, tak i rozpustná. Ačkoliv název může mást, bezkofeinová káva není úplně bez kofeinu. V jednom šálku bezkofeinové kávy (240 ml) zůstává asi 2–12 mg kofeinu, oproti tomu šálek klasické kávy obsahuje 100 mg a více.

Káva 2v1, 3v1.

Češi údajně vypijí nejvíce rozpustné kávy v Evropě. Řada lidí si přípravu nápoje urychluje nákupem rozpustné kávové směsi 2v1 nebo 3v1. Rozpustná káva však není hlavní složkou žádné z 20 kávových směsí, které prozkoumal spotřebitelský časopis dTest. Tou je v případě výrobků 2v1 glukózový sirup, u směsí 3v1 pak cukr. Drtivá většina produktů na místo mléka obsahuje tzv. bělidla nebo zbělovače.

Sušená mléka a smetany.

S mlékem či smetanou mají pramálo společného, jedině snad efekt zbělení kávy. Instantní přípravky do kávy se prodávají pod různými názvy – coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana.

Kávoviny.

Kávoviny jsou náhražky kávy, a však obvykle bez obsahu kofeinu. Kávoviny jsou užívány z medicínských, ekonomických nebo náboženských důvodů, nebo prostě jen proto, že káva není na trhu dostupná. Ve 2 světové válce byly v Americe kávoviny navzdory pachuti připravovány ze žaludů. V českých zemích se pila cikorka či melta.

Cappuccino.

Cappuccino je espresso založené kávového nápoje, který vznikl v Itálii, a je tradičně připravují s dvojitou espresso a sterilizoval mléčné pěny. Cappuccino bylo původně stvořeno za účelem obohacení typické italské snídaně horkým nápojem obsahujícím caffè espresso, tedy něčím, co se pije při vychutnávání menšího pečiva nebo croissantu. Nicméně se později stalo velmi populárním v severní Evropě. Cappuccino se všeobecně těší velké oblibě spotřebitelů v severní Evropě a ve všech ostatních zemích, kde je upřednostňována filtrovaná káva.

Ledová káva.

Ledová káva je studenou variantou kávy, která je vyhledávaná převážně přes horké měsíce. Ingredience jsou stejné jako u běžné kávy jen s tím rozdílem, že tato káva neprochází varem. Do této kávy můžeme přidat i kostky ledu či samotnou zmrzlinu (záleží na druhu dané kávy a také na chuti strávníka).

Původ:

Odkud vlastně káva pochází

Dějiny kávy zahájíme legendou, jenž hovoří o arabském pasáčkovi jménem Kaldi, který pásl svoje stádo koz v jemenských horách. Jednoho dne se začaly kozy pást na keřích s červenými plody, po čemž začaly skotačit více, než bylo obvyklé. Opat z blízkého kláštera se o historii dozvěděl a dal plody povařit ve vodě a naservírovat mnichům. Ti po vypití nápoje byli schopni setrvat na modlitbách déle a velice rychle si na energii dávající mok zvykli. Během dešťů pak sušili větvičky s plody a jedna spadla přímo do ohně. Voňavé bobule se pak posbíraly, rozemlely a z prášku se připravil ještě lahodnější nápoj s intenzivnější chutí, než měl původní odvar.

Využití:

Podle vědců káva stimuluje činnost tlustého střeva tak, aby se častěji vyprazdňovat. Důsledkem je vyrovnaná činnost tohoto orgánu a tím i snížení náchylnosti k zhoubnému onemocnění.

i

Bylo zjištěno, že při pravidelném pití kávy tří šálků denně se snižuje nebezpečí vzniku cirhózy jater a výskytu cukrovky.

To, že káva dokonce filtruje těžké kovy, je další překvapivé zjištění. Silná káva, podle australských vědců, redukuje obsah olova a mědi z pitné vody. Oba tyto kovy mají pro lidské tělo toxický účinek. Do budoucna prý budou probíhat další výzkumy mající prokázat, že kávová sedlina je schopna zachytit i další kovy jako je rtuť, kadmium a zinek.

Dnes je trendem propagovat zářivě bílé zuby a zrovna v souvislosti s kávou panuje názor, že její části konzumenti mají zuby se skvrnami po kávě. Na základě vědeckých studií bylo prokázáno, že tato skutečnost je pozitivní, neboť laboratorní testy prokázaly, že káva působí proti zubnímu kazu. Antibakteriálně působící látky obsažené v kávě napomáhají ničit streptokokové mutanty mikrobů, jež se usazují v zubech a způsobují její kazivost. Podobná látka byla analyzována i v čaji a brusinkách.

Proto, abychom byli objektivní, bychom neměli zapomenout říci, že existují i výsledky vědeckých výzkumů, které hovoří proti kávě. Ale je stálou otázkou, jak definovat vztah mezi kávou a zdravím. Ale vzhledem k tomu, že negativní účinky se projevily při jejím nadměrném požívání, tak se shodneme v názoru, že pití kávy v rozumné míře může mít skutečně příznivý vliv na náš organismus.

Zajímavosti:

Jste velkým milovníkem dobré černé kávy? Myslíte, že o tomto blahodárné nápoji víte úplně vše? Víte například, že piccolo vlastně vůbec neexistuje?

Nejdražší a nejlepší káva na světě je vlastně trus

Zní to neuvěřitelně, ale je tomu tak. Nejlepší a nejdražší káva na světě se jmenuje Kopi Luwak. Jinak se jim také říká cibetková káva. Je to právě proto, že její výroba je opravdu jedinečná. Cibetky jsou malé šelmičky, které jedí kávové bobule, které projdou jejich trávicím traktem a z těla odejdou jako trus. Cibetka je velký labužník a vybírá opravdu jen ty nejlepší kávové boby. Právě trávicí enzymy, které v cibetce na boby působí na boby, dávají kávě jedinečnou a ničím nenapodobitelnou chuť. Tento trus se potom upraží a pije.

i

Piccolo neexistuje. Když budete na dovolené v Itálii a řeknete číšníkovi, že si dáte piccolo, pravděpodobně nebude ani za mák tušit, co po něm chcete. Piccolo, je totiž výmysl Čechů a nikdy se takto žádná káva označovala. Stejné je to i s Alžírskou kávou. Nikde jinde se nevaří. Jen u nás v Čechách.

Mléko oslabuje účinky kofeinu

Jste unavení a potřebujete si dát pořádný kofeinový nášup? Rozhodně si do kávy nedávat mléko. Mléko totiž tělo celkem špatně stravuje (žaludek dospělého neumí tak dobře trávit mléko jako žaludek dítěte, který je na to uzpůsoben). Přidané mléko tedy zpomaluje vstřebávání kofeinu a zatěžuje trávicí systém.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 1065

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 1065

na stránce
Nastavit sestupný směr