Lihoviny

Definice:

Lihoviny - jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15% obj. ethanolu, krome piva a vína, u vaječného likéru může být minimální obsah ethanolu 14% objemových.

Destiláty - jsou alkoholické nápoje ze směsi rostlin či jejich plodů.

Jednotlivé druhy destilátů rozlišujeme právě podle toho, z jakého kvasného základu se nápoj vyrábí. Například z melasy nebo cukrové třtiny vzniká rum, z obilnin whisky, z agáve zase tequila.

Výrobní proces každého destilátu se tu více, tu méně liší. Úplná alchymie. A to je jedině dobře. Díky těmto rozdílům je totiž pořád co ochutnávat. Hledat tu nejlepší chuť.

Dělení:

  • Aperitivy - je alkoholický nápoj, který se podává 15–20 minut před začátkem jídla. Zpříjemňuje čekání na pokrm a vyvolává či probouzí větší chuť na jídlo. Mělo by ho být skutečně jen malé množství a jde také o společenskou záležitost. Protějškem aperitivu je digestiv, který se podává na závěr.
  • Absinth - je tvrdý alkoholický nápoj, jenž se vyrábí z pelyňku, anýzu a fenyklu (jedná se o tzv. svatou trojici). Pro dochucení se často využívají další bylinky, kupř. yzop lékařský, meduňka lékařská nebo badyán. Absint má přírodní zelenou barvu, ale může být taktéž bezbarvý. Nápoj je nezřídkakdy označován jako „zelená víla“.
  • Brandy a koňak. Brandy je anglický název pro vinnou pálenku či vínovici, destilát z vína s obsahem alkoholu 35–60 %. Název pochází z nizozemského brandewijn nebo německého Branntwein, což znamená doslova pálené víno. Nejznámější brandy pocházejí z Francie (oblasti Cognac a Armagnac v jihozápadní Francii), ale brandy se vyrábí i v jiných vinařských oblastech, zejména ve Španělsku, v Itálii, v Řecku nebo v Gruzii. Kvalitní brandy se vyrábí z vybraných odrůd vinné révy, nejméně týden kvasí, pak se postupně destiluje a nechává dozrát i několik let v dubových sudech po sherry, kde teprve dostává typickou barvu. Naopak do portského vína, do sherry a „šaleru“ se brandy přidává, původně proto, aby víno při dlouhém transportu nezačalo kvasit.
  • Koňak (francouzský cognac) je nejznámějším typem brandy. Základní surovinou pro výrobu jsou hrozny vinné révy. Proto, aby se mohla pálenka nazývat koňak, musí splňovat přísná kritéria, které ustanovilo BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac).
  • Gin - (angl. výslovnost [džin]) je alkoholický nápoj získaný destilací obilné břečky a přidáním různých bylin. Popíjí se samostatně nebo se také přidává do koktejlů. Dělí se na dva typy:
    • Jenever – gin vyráběný periodickou destilací z jalovce a obilného destilátu
    • Dry gin (suchý g.) – gin vyráběný kontinuální destilací z obilného destilátu a bylin
  • Likéry. Likér je sladký alkoholický nápoj, často ochucený ovocem, bylinkami, kořením či jinými plody a někdy smetanou. Slovo likér pochází z latinského liquifacere, což znamená rozpustit. To odkazuje na rozpouštění chuťových složek v alkoholu při přípravě likéru. Likéry většinou nejsou stařené po dlouhou dobu, ale mohou při výrobě nějakou dobu „stát“, aby se jejich složky správně spojily.
  • Ovocné pálenky a calvados. Pálenka (nebo také destilát, lidově též kořalka, či gořalka nebo i šnaps) je ušlechtilá lihovina, která vzniká destilací zkvašeného rmutu, jenž je připraven z rozdrcených plodů nebo jiných částí rostlin. Osobité aroma získává pálenka z ovoce či suroviny, ze kterého byla připravena. Destilace alkoholu se do Evropy dostala přes Itálii z arabského světa.
    • Calvados (též kalvádos) je pálenka z jablek z francouzského regionu Normandie.
  • Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny.[1] Původ slova rum není jasný. Odborníci uvádějí dvě varianty. Podle první teorie je slovo rum odvozeno od slova rumbellion, což je anglicky „velký ruch“. Podle druhého tábora pochází pojmenování tohoto nápoje od latinského názvu „sacharum officinarium“.
  • Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco, 50 km od Guadalajary. Vyrábí se z mexického druhu Agave tequilana, zvané Weberova modrá agáve. Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 až 40 % alkoholu. Někdy se chybně uvádí, že vynálezci tequily jsou jihoameričtí indiáni. Ti však vůbec neznali proces destilace. První tequilu začali vyrábět až španělští kolonizátoři.
  • Vodka je tvrdý alkoholický nápoj oblíbený po celém světě. Je bez barvy, ale s výraznou chutí a vůní. Kvalita a chuť vodky se mohou lišit vlivem různých faktorů. Jedná se o to, že tento alkoholický nápoj se vyrábí z obilí, jehož specifické složení určuje výrobce. Některé druhy na místo obilí obsahují destilaci z brambor. Od devadesátých let 19. století vodka obvykle obsahuje 40 % alkoholu.
  • Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevěných sudech (většinou dubových). Podle znalců nechutnají žádné dvě značky whisky stejně. Převážně v Americe se ale whisky připravuje destilací z kukuřice. Není pravda, že míchané whisky jsou podřadnější. Některé z nejdůležitějších whisky na světě jsou směsi.
  • Bourbon je typ americké whiskey vyráběný z minimálně 51% kukuřice. Zbytek může připadnout na žito nebo pšenici. Destilát obsahuje minimálně 80 proof (40 % alkoholu). Jméno je odvozeno od okresu Bourbon County ve státě Kentucky, kde se tato whiskey vyrábí od 18. století. Ačkoli její výroba není teritoriálně omezená, je silně spjata s americkým jihem a především se státem Kentucky.

Původ:

Umění destilace alkoholu se ve středověké  Evropě rozšiřuje až někdy během 11. a 12. století díky křížovým výpravám (zejména alchymisté, kláštery, pak lékárníci).

Až v období vrcholného středověku se rozmáhají soukromé a městské palírny. Zprvu přitom destilace probíhala ve skleněných nádobách (křivule), až později se přechází na měděné nádoby.

  • Ve 13. století vynalezl alchymista Tadeo Alderotti z Florencie proces frakční destilace.
  • V 15. století pak německý alchymista Hieronymus Braunschweig publikoval první knihu věnovanou výhradně tématu destilace - Kniha umění destilace.
  • V roce 1526 Paracelsus jako první použil při destilaci vodní lázeň, čímž zabránil praskání skla a jednodušší byla i stabilizace potřebné teploty. Studená voda se později začala používat také ke chlazení odváděných par.
  • Německý alchymista Christian Ehrenfried vynalezl v roce 1771 předchůdce dnešního kondenzátoru, kde trubkou vedoucí destilát vedla druhá trubka vedoucí studenou vodu.
  • V 19. století byla Aeneasem Coffeym ve Velké Británii patentována destilační kolona na whisky s použitím zpětného toku (reflux), která představuje předchůdce petrochemické destilační jednotky

Název líh nebo alkohol se v hovorovém jazyce vztahuje k nejčastěji se vyskytující sloučenině ze skupiny primárních alkoholů - k ethanolu. Tato sloučenina se dá vyrobit čistě chemickým způsobem, např. hydratací ethylenu, nebo daleko běžnější mikrobiologickou cestou - kvasným způsobem. Prvé zmínky o alkoholové fermentaci pocházejí z Mezopotámie z doby cca 4200 př.n.l., technika destilace jako způsob izolace a zakoncentrování ethanolu přichází na scénu mnohem později a historické prameny jsou, v otázce kdy a kde to bylo, nejednoznačné. Některé zdroje připisují prvenství sestrojení a používání primitivní destilační aparatury Číňanům cca 1 - 2 tisíce let př.n.l., jiné hovoří o egyptských alchymistech rovněž z éry před Kristem. Do Evropy se znalosti o destilaci zkvašených surovin dostávají mnohem později okolo 11. - 12. století našeho věku přes Španělsko, z této doby také pocházejí od mistra Salerna první dochované písemné prameny. Ještě po další tři století byl získaný destilát vzácnou a velice drahou medicínou nazývanou aqua vitae a její výroba byla přísně střeženém tajemstvím. K rozšíření umění destilace došlo v Evropě ve středověku, zejména díky činnosti alchymistů a rozvoji řady řemesel.

Na území dnešní České republiky byla postavena první vinopalna za vlády Václava IV. v Kutné Hoře a první lihovary vznikaly již v 16. století. Líh se vyráběl především z obilí, zejména ze žita (odtud název "režná"). Brambory se začaly ve větším měřítku používat až koncem 18. století. Výroba lihu se proto začala přesouvat z měst na venkov - k surovinovými zdroji. Původní technologie byly primitivní, k rychlejšímu rozvoji přispělo zavádění destilačních aparátů vyhřívaných parou a zavedení paření brambor pod tlakem v pařácích (Henze, Hollefreund). Po první světové válce se využilo i nadprodukce cukrovky, při této výrobě byl však pařákový způsob nahrazován způsobem difuzním. Po obilí a cukrovce se objevuje melasa. Nejprve byla zpracována v cukrovarech, které si vybudovali malé lihovary. První samostatný melasový lihovar vznikl v r. 1838 v Praze. Průmyslové lihovary vznikaly postupně v Kolíně (1860), v Praze-Libni (1873), v Mladé Boleslavi, Mostě, Pardubicích, Smiřicích. Na Moravě vznikl ve 2. polovině 19. století průmyslový lihovar v Rájci nad Svitavou, Olomouci, Kojetíně. V roce 1874 bylo v Čechách 284 zemědělských lihovarů, 40 menších lihovarů melasových a 8 velkých průmyslových lihovarů. Tehdy tyto závody vyrobily kolem 420 tis. hl ethanolu. Řada závodů přežila hospodářské krize, války 20. století a tvoří část dnešního lihovarského průmyslu. V současné době (v roce 2002) jsou v provozu 4 průmyslové lihovary (Kralupy nad Vltavou, Kolín, Chrudim a Kojetín) a cca 40 zemědělských lihovarů, některé z nich jsou rozšířeny o rafinaci a rektifikaci surového lihu.

V důsledku energetické krize, která postihla svět v 70. letech minulého století, dochází k prudkému zvýšení zájmu o bioethanol jako obnovitelný zdroj energie, který by mohl nahradit fosilní paliva. Ohromný nárůst výroby byl umožněn i využitím nových vědeckých poznatků a moderních technologií. Rozsáhlé bioethanolové programy vznikly v Brazílii a USA, kde ethanol tvoří až 20 % ze složení motorových paliv.

Cílem výroby je získat ethanol o různé kvalitě pro potravinářské, farmaceutické, chemické a jiné účely.

Využití:

Drinky a koktejly jsou symbolem párty, večírků, oslav a barů. Většinou se míchají ze sirupů, džusů a různého typu alkoholu. Některé alkoholických drinků se dají připravit i v nealkoholické podobě a označují slovem virgin.

Podle velikosti se drinky dělí na krátké do 10cl, střední do 20cl a dlouhé, které mají až 30cl. mezi dlouhé se řadí i známý velmi silný koktejl Long Island Ice Tea, který kombinuje velké množství alkoholu.

Recept na mochito drink

Mochito nebo mojito je lehký drink, který má kubánský původ. Známý je ve podobách, které mu předcházely, již od 16. století. První recepty na mojito jak je známé dnes se datují někdy po roce 1931.

Základem mojita je třtinový cukr, čerstvá máta, bílý rum, limetky a perlivá voda. V nealkoholické variantě se vynechává bílý rum. Mojito se podává ve vysoké průhledné sklenici.

  • 0,50 ks limetka
  • 3 lžička hnědý cukr
  • 1 svazek máta na jednu sklenici kolem 8 lístků
  • 100 ml bílý rum podle chuti
  • 150 ml sodovka
  • 1 sklenice led

Do sklenice dáme nakrájenou limetku, 8 lístků máty a třtinový cukr. Vše podrtíme. Sklenici naplníme ledem,nalijeme bílý rum a dolijeme sodovkou.

Ozdobíme kolečkem limetky a brčkem.

Recept na Tequila Sunrise drink

Někdy v roce 1930 a 1940 umíchal Muž jménem Gen Sulit v Arizoně koktejl, který svým vzhledem připomíná východ slunce a základním alkoholem tequila. Tequila Sunrise je lehký, sladce pomerančový drink, který patří mezi nejoblíbenější vůbec.

Efekt, podle kterého se nápoj jmenuje, způsobuje grenadina, červený sirup z granátového jablka, který klesá na dno. Kromě grenadiny je součástí základního receptu tequila a pomerančový džus. Drink se podává v průhledné, široké a dlouhé skleničce s plátkem pomeranče.

  • 90 ml tequila Silver
  • 180 ml pomerančový džus
  • 30 ml grenadina

Alkohol s džusem promícháme v šejkru.

Grenadinu nalijeme do hotového nápoje pomalu po dlouhé lžičce, aby se usadila na dně.

Zajímavosti:

Podívejme se na fakta a skutečnosti, která jsou v souvislosti s alkoholem minimálně zajímavá.

Nejdražší vodka

Když už se bavíme o vodce, schválně kolik si myslíte, že stojí ta nejdražší na světě. Neuvěřitelných 3 700 000 dolarů. Jmenuje se příznačně Billionaire vodka a její cena je určena i lahví, ve které se prodává. Ta je totiž zdobena diamanty.

Bublinky v šampaňském

V jedné láhvi šampaňského se odhadem vyskytuje až 50 000 000 bublinek.

Půda na vinici ve Francii

Že je víno v některých oblastech Francie modlou dokazuje pravidlo, které nařizuje vinařům na jedné vinici odstraňovat zbytky hlíny ze svých bot při odchodu z vinice. Tak vzácná ona půda je.

Alkohol u Vikingů

Seveřané slavili své vítězné bitvy jak jinak než alkoholem. Aby dokázali svou nadvládu nad poraženým nepřítelem, pili oslavný alkohol z jejich lebek.

Výzkumy

Ohledně alkoholu bylo prováděno nespočet různých výzkumů. Mezi ty nejzajímavější patří fakt, že v každou chvíli na Zemi pije nějaký alkoholický nápoj alespoň 0,7 % světové populace. To znamená, že teď si dopřává sklenku něčeho dobrého 50 milionů lidí najednou.

Zvláštní zákony

Na Aljašce je legální podávat alkohol losům a v Ohiu zase nesmíte opíjet ryby.

Nejsilnější pivo

Nápoj, kterého se v České republice vypije nejvíce, nepatří právě v našich končinách mezi ty s nejvíce “volty. Zato ve Skotsku existuje pivo Brewmeister, které obsahuje 67,5 % alkoholu.

Alkohol je zdravý!

V alkoholických nápojích se totiž nachází všech 13 minerálů, které jsou  pro člověka nezbytné.

Brandy v teploměrech

V 17. století se teploměry ne plnily rtutí, nýbrž brandy. To muselo být rozbitých teploměrů.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 393

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 393

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr