Chléb

Definice:

Chléb nebo hovorově chleba patří k základním potravinám připravovaným pečením, pařením, nebo smažením těsta sestávajícího minimálně z mouky a vody. Ve většině případů je nutná jedlá sůl a kvásek, který občas nahrazuje či doplňuje pro rychlejší růst kvasnice (droždí). Některé druhy chleba též obsahují koření (např. kmín) a zrna (sezam, mák). Zrna se též používají k dekoračním účelům. Chléb pekli již i lovci a sběrači minimálně před 14000 lety. Šlo o plochý chléb. Tento chléb v současnosti nazýváme arabským či pita chlebem, který je v ČR nejvíce populární s gyrosem z řecké kuchyně.

Dělení:

Světlý 

Po dlouhou dobu byl světlý chléb považován za chléb bohatých, zatímco chudí jedli tmavý chléb. I když na konci XX století. tmavý chléb byl upřednostňován kvůli jeho vyšší výživové hodnotě, zatímco bílý chléb byl spojován s neznalostí potravin nižší třídy.

Tmavý a vícezrnný

Patříte k těm, kteří si myslí, že čím tmavší chleba, tím zdravější, protože předpokládáte, že tmavý chléb vděčí za svou barvu žitné mouce? Nenechte se mýlit, tmavou barvu může mít i chléb pšeničný. Po celá staletí byl žitný chléb potravou pro běžné lidi. Žito, které je mrazuvzdorné a nenáročné na podmínky plodiny, přineslo větší výnosy než pšenice. Chléb z pšeničné mouky byl proto vždy dražší než žito a mohli si ho dovolit jen bohatí lidé.

Vícezrnný chléb znamená, že do základního těsta (třeba z bílé pšeničné mouky) byly přidány ještě další obiloviny, luštěniny nebo olejniny. Stačí, když jich je celkově pět procent.

Balený

Často slyšíme, že chléb v balení není tak chutný jako chléb bez obalu. Balený chléb je dražší než nebalený chléb. Dovolte, abych se s vámi podělil o několik důvodů, proč většina vzdělaných a úspěšných lidí dává přednost balenému chlebu.

  • Obal chrání chléb před mikroorganismy, které doprovázejí produkt, od okamžiku, kdy vyjde z trouby ke spotřebě.
  • Obal pomáhá chlebu zůstat čerstvý déle.
  • Obal chleba, jako označení oblečení, hovoří o jeho vlastnostech.
  • Balený chléb je praktický.

Dělení balený chléba:

  • speciální. Určitě jste se už setkali s chlebem bramborovým, cibulovým nebo česnekovým. Jsou to takzvané chleby speciální, kromě pšeničných a žitných mouk obsahují ještě další složky - třeba obilné vločky, klíčky, olejniny nebo třeba brambory.
  • Veka je bílé pečivo z pšeničné mouky, zpravidla oválného tvaru podobného tvaru rohlíku. Je však celkově větší (do šířky i délky) a nadýchanější. Příčně nakrájená se používá v Česku zejména k tvorbě obložených chlebíčků. Její původ je ve Francii.
  • bezlepkový. Bezlepkový chléb je nejlepší volbou pro vegany a pacienty s celiakií. Pro každého je užitečnější než běžný chléb.

Toustový (toastový) chléb:

Dobrý toastový chleba krásně voní máslem a má skvělou střídu, která není houbovitá, jak tomu bývá u chlebů ze supermarketů.  Toastový chleba je vlastně takový mezistupeň mezi normálním chlebem, který je z vody a bez tuku, a brioškou, která je z vajec a má v sobě velké množství másla. Ať už toastový chleba použijete na toasty, sendviče, kanapky nebo třeba krutonky, budete nadšení, jak skvěle chleba chutná a jakou má texturu a aroma.

Původ:

První poznatky o chlebu se datují od období až 10 000 let př. n. l.

Chléb, i když ne v takové podobě, v jaké ho známe dnes, je klíčovou potravinou lidstva už více než 12 tisíc let. První zmínky pocházejí z mladší doby kamenné. Tedy z doby, kdy se pračlověk naučil nasbíraná zrna opražit, rozdrtit, a poté z nich na nažhavených kamenech péct placky. Starověký Egypt je pak pravděpodobně kolébkou kynutého chleba. Podle legendy egyptský pekař zapomněl připravené obilné těsto na slunci a to zkvasilo. Přesto těsto upekl a výsledkem byl nový druh chleba – kynutý. Od té doby ušla příprava chleba dlouhou cestu. V českých zemích pak byl chléb symbolem pohostinnosti. To dokládá starý slovanský zvyk, kdy se hosté vítali chlebem a solí. Byl oceňován také při korunovaci českých králů, kdy mu byla dávána přednost i před zlatem.

Využití:

Chleba byl vždycky základ, který v domácnosti nesměl chybět. Dnes se konzumaci obyčejného chleba snažíme vyhnout. Preferujeme žitné a celozrnné, ale možná vás překvapí, že se dá obyčejný chleba použít i nečekaným způsobem.

Zbavte se připálené chuti

Chlebový krajíc se dá využít i při napravování pohromy s připáleným jídlem. Pokud se vám pokrm na plotně přichytí, ale není ještě zcela na vyhození, připálené chuti se zbavíte, pokud jídlo na chvíli překryjete krajícem chleba.

Chleba jako filtr

Krajíc chleba můžete využít jako filtr při vaření aromatických potravin jako je květák. Umístěte ho na pootevřený hrnec a pára, která bude přes něj procházet, se pročistí a zbaví zápachu.

Chleba jako sběrač střepů

Když se vám rozbije sklenička a nejste si jisti, zda jste sebrali všechny střepy a vysavač není právě po ruce, použijte chlebovou střídku a přimáčkněte ji na místo možného výskytu střepů. Jemné střepinky se nachytají do chlebové střídy a vy se jich bezpečně zbavíte.

Zajímavosti:

Chleba má svůj světový den

Světový den chleba připadá na 16. 10. a v České republice ho slavíme od roku 2009. Cílem tohoto dne je poukázat na důležitost pekárenských výrobků, které se podílejí více než třetinovým podílem na denní spotřebě potravin.

Posuďte sami, průměrný Čech sní za rok až 40 kilogramů chleba, denně se prodá 1 milion bochníků a ročně ho tuzemské pekárny upečou na 300 tisíc tun. Ve světě se pak ročně sní 350 milionů tun chleba. Při příležitosti první oslavy tohoto dne upekli čeští pekaři 15 kilogramový bochník chleba a v průběhu let se pořádají oslavy Světového dne chleba staly prestižními a tradičními akcemi.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 29

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 29

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr