Konzervované potraviny

Definice:

Konzervované potraviny - zahrnuje vaření potravin, uzavřením do sterilovaných plechovkách nebo sklenic a vroucí nádoby zabít nebo oslabit všechny zbývající bakterie jako forma sterilizace. To bylo vynalezeno francouzského cukrář Nicolas Appert. Od roku 1806, tento proces byl použit francouzským námořnictvem aby se zachovala maso, ovoce, zeleninu, a dokonce i mléko. Ačkoli Appert objevil nový způsob uchování, to nebylo zřejmé, do roku 1864, kdy Louis Pasteur nalezl vztah mezi mikroorganismy, kažení potravin a nemoci.

Potraviny mají různý stupeň přirozené ochrany proti kažení, a může vyžadovat, aby konečný krok dochází v tlakovém hrnci. Ovoce s vysokým kyselin, jako jahody nevyžadují žádné konzervační látky, které mohou a pouze krátkou cyklu varu, zatímco okrajové zeleniny, jako je mrkev vyžadují delší varu a přidá se dalších kyselých prvků. Potraviny s nízkým kyselin, jako je zelenina a maso, vyžadují tlak konzervování. Potraviny konzervované konzervování nebo stáčení je v bezprostředním nebezpečí zkažení po otevření plechovky nebo lahve. Nedostatek kontroly kvality v procesu konzervárenského může umožnit pronikání vody nebo mikroorganismů. Většina takových poruch jsou rychle zjištěny jako rozklad v plechovce způsobí výrobu plynu a plechovka se budou zvyšovat nebo roztržení.

Původ:

První konzervované potraviny vyrobené průmyslovým způsobem se objevilo téměř před 200 lety, ale lidé jsou již dlouho schopni konzervovat potraviny dlouhou dobu.

Jednou z nejstarších metod výroby konzervovaných potravin je sušení. Indiáni, kteří obývali Ameriku, měli jídlo zvané pemmican, a už to byl druh soustředění. Maso nebo ryba se sušili na slunci, občas se otíraly mezi kameny a výsledný prášek se sušil s kořením. Tato směs byla lisována a uložena v kožených taškách po dobu více než šesti měsíců. A na Sibiři byla od nepaměti připravována mouka ze sušených ryb - Porsu. V blízkosti této metody je sušení. První konzervované potraviny vyrobené člověkem bylo nalezeno během vykopávek hrobky faraona Tutanchamona v Egyptě. Výrobky byly skladovány ve střevech Země asi 3 tisíce let. Byly to kachny smažené a obalované olivovým olejem v hliněné misce, jejíž oválné poloviny byly upevněny pryskyřičným tmelem. Potraviny v konzervách této kvality vydržely zkoušku na tisíciletí a zachovaly si relativní vhodnost pro potraviny (existuje důkaz, že kachny byly pro zvířata jedlé). Mnoho moderních konzervovaných potravin jim mohl závidět.

Využití:

Konzervované slané potraviny

Do této skupiny patří celá i krájená rajčata, fazole a ostatní luštěniny, zelenina jako kukuřice, mrkev, hrášek, také tuňák, vařená šunka a masové konzervy. A co se týče využití? Rajčata do eintopfů či na pizzu, zeleninu do salátů i do zeleninového rizota, do toho lze přidat i masovou konzervu. Masovou konzervu lze také nakrájet na plátky a ohřát v mikrovlnné troubě či opéct na pánvi. Fazole zahřejeme, přidáme k nim párek a máme hotovo.

Konzervované sladké potraviny

V této skupině se nachází kompotované ovoce - ať už celé, nakrájené na půlky, nebo nasekané na kroužky a kostky. V každém případě je můžeme použít do ovocných krémů, zmrzlinových pohárů a koláčů.

Polotovary ve sklenicích a zavařeniny

Tady se nachází různé druhy zeleniny či houby v nálevu, ovoce v koňaku, hotová jídla, olivy a sušená rajčata. Tuto skupinu používáme více jako předkrmy, s výjimkou hlavních jídel, které pouze ohřejeme a podáváme s přílohou.

Obsah živin je většinou zachován

Hlavní výhodou konzervovaných potravin je to, že je výrazně prodloužena jejich doba trvanlivosti, často na několik dlouhých let. Podle výzkumů konzervace potravinám ponechává většinu živin – procesem není ovlivněno množství bílkovin, sacharidů a ni tuků, zachována je i většina minerálů a vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K. Může dojít ke ztrátě vitamínů citlivých na teplo a vzduch obecně, jako jsou vitaminy skupiny B a vitamin C – ty se ale ztrácejí i běžnými způsoby zpracování jako je vaření a skladování doma.

Jsou praktické a pohodlné

Některé hladiny živin se tedy mohou v důsledku procesu konzervování snížit, zatímco jiné se mohou zvýšit. Obecně vzato však lze říci, že konzervované potraviny mohou poskytovat srovnatelné množství živin jako jejich čerstvé či mražené protějšky. V mnoha částech světa, kde chybí bezpečné a kvalitní potraviny, pomáhají navíc lidem po celý rok zajistit přístup k široké škále živin. A vzhledem k tomu, že mohou být bezpečně skladovány několik let a často vyžadují minimální dobu přípravy, jsou neuvěřitelně praktické. Dříve toho využívali hlavně vojáci na frontách a obecně se díky konzervovaným potravinám dokáží stravovat lidé na odlehlých místech.

Pozor na nadbytek soli, cukru a konzervačních látek

Pro zlepšení chuti, textury a vzhledu bývá do konzervovaných potravin přidáván cukr, sůl a konzervační prostředky. Nadbytek soli může být nebezpečný pro osoby s vysokým krevním tlakem, přebytek cukru zvyšuje riziko obezity, onemocnění srdce a cukrovky a řada chemických či přírodních konzervantů může také narušit optimální fungování organismu. Stejně jako u jiných potravin je proto i v případě těch konzervovaných třeba číst etikety a vybírat ty, které obsahují minimum přidaných složek. Těch se částečně můžete zbavit i tak, že jídlo po vyjmutí z konzervy pečlivě propláchnete vodou.

Jak zní tedy verdikt?

Konzervované potraviny bez nadbytku přidaných složek představují výživnou a praktickou alternativu k čerstvým potravinám. Nikdo vám hlavu neutrhne, když si občas místo zdlouhavého namáčení fazolí otevřete ty konzervované, které jen propláchnete vodou. Stejně tak je občas lepší si dát konzervovaného tuňáka nebo rybičkovou pomazánku než rybu žádnou. Mějte na paměti, že není dobré postavit svůj jídelníček na konzervovaných potravinách, pokud je ale sem tam zařadíte, zdravotní újma vám nehrozí. U masových konzerv si dávejte pozor na složení – vyhýbejte se takovým, které mají nad 3 g soli na 100 g a začínají vodou či obsahují velmi málo hlavní složky. Konzervovanou zeleninu vždy před použitím propláchněte pod tekoucí vodou.

Zajímavosti:

Původ konzervovaných potravin sahá do období napoleonských válek - sám Napoleon Bonaparte prohlásil v roce 1795 odměnu pro toho, kdo objeví Způsob delšího uchování potravin pro jeho armádu. Objevem tohoto vynálezu se Může pyšnit Pařížský kuchař Nicholas Appert. Tehdejší konzerva byla skleněná. Krátce po skleněné konzervy přišel anglický obchodník Peter Durand s konzervami plechovými, na které získali od anglického krále patent (25. dubna 1810).

New York / Bratislava 19. ledna (TASR) - Před 190 lety, 19. ledna 1825, získali Angličané Ezra Daggett a Thomas Kensett v USA patent na konzervaci potravin v plechovkách. Konzervování lososů, ústřic, masa, ovoce a zeleniny do kovových konzerv se věnovali v Americe od roku 1819. Patent znamenal, že na 14 let zachránil jejich způsob konzervace potravin od neautorizovaného použití nebo kopírování.

Po emigraci do Ameriky začal Thomas Kensett s Chesróm Daggettom experimentovat s novým způsobem uchovávání potravin - v konzervách. Jejich malá továrna v newyorském přístavu produkovala již od roku 1812 potraviny hermeticky uzavřené ve skleněných obalech. Lahve jako obal se však ukázaly nepraktické, těžké a rozbitné, a tak jejich brzy nahradili přiměřeně tenké kovové plechovky, patentované 19. ledna 1825.

Konzervované potraviny se staly nezbytnou součástí výbavy kolonizátorů, armády a lidí na cestách. Otevírání konzerv bylo v té době také dobrodružstvím za použití kladiva a dláta. První otvírák na konzervy byl patentován v roce 1858. Konzervování potravin v nádobách se ve svých začátcích opírá o experimentování. Zjistilo se, že potraviny v konzervě, které se po naplnění a hermetickém uzavření několik hodin vařily ve vodě, nepodléhají zkáze. K vědeckému vysvětlení, proč se tak děje, došlo až po objevu bakterií Louis Pasteur v polovině 19. století.

Podle historických zdrojů se konzervami potravin v roce 1820 zásobili i expedice, které prodělaly cestu kanálem spojujícím východní a západní pobřeží Severní Ameriky v Severním ledovém oceánu. Jedna z konzerv s pečeným telecím masem, která absolvovala cestu dvakrát, se dostala do muzea a otevřeli ji až v roce 1938. Po chemické analýze obsahu staršího více než 100 let se zjistilo, že nepodlehl zkáze a kočka ho snědla bez jakýchkoliv následků.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 1002

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
  1. Dušené hovězí Best time 400 g
    Akční cena 89,00 Kč Běžná cena 99,00 Kč
  2. Krabí filet přírodní Dovgan 170 g
    Akční cena 119,00 Kč Běžná cena 132,00 Kč
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 1002

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr