Olivy a kapary

Definice:

Oliva je plodem olivovníku evropského.

Kromě zelených oliv, které se sklízejí na podzim, existují i tmavé olivy sklízené začátkem prosince. Nejde o odlišnou odrůdu. Zelené olivy jsou jen nezralou formou oliv tmavých.

Vyrábí se z nich velmi kvalitní olivový olej a používají se také v různých jídlech. Kvality oliv a olivového oleje využívali již staří Řekové. Olivy mají podle vědců velmi kladný vliv na lidský organismus. Díky svým detoxikačním účinkům hrají velkou roli v boji proti stárnutí, civilizačním a srdečním chorobám, olivový olej lze využít v léčbě mnohých kožních onemocnění. Zlepšují trávení a chuť k jídlu. Několik oliv před hlavním jídlem pomůže zvýšit hladinu žaludečních šťáv, a tak urychlit trávení.

Kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, naložená v soli nebo solném nálevu, případně v solném nálevu s vinným octem. Nejlepší kapary pocházejí z francouzského Provence a jsou nazývány „nonpareilles“ (nesrovnatelné).Používají se tedy hodně ve středomořské kuchyni (italské, španělské, řecké), do salátů, omáček, na těstoviny, pizzu i k různým masům jako je ragú, mleté řízky nebo ryby či jehněčí speciality. Kapary v nálevu lze při vaření použít bez úpravy, kvalitnější kapary nakládané pouze v soli je třeba před použitím propláchnout, aby svou chutí nepřehluší chuť ostatních přísad pokrmu.

Původ:

Původ a historie

Olivy- jsou plody stromu Olea europaea, který je stále zelený. Původně pochází olivovník z Malé Asie. První olivovníky se na Středním Východě pěstovaly již před 8 000 let. Féničané rozšířili pěstování oliv do celého Středomoří, severní Afriky a jižní Evropy. V antickém Řecku byl olivovník posvátným stromem a symbolem moudrosti a míru.

Kapary - Rozsah rodu pokrývá významnou část subtropických a tropických oblastí planety. Španělsko (Capparis spinosa), severní Afrika a jižní Evropa jsou považovány za nejslavnější a prakticky důležitý druh.Je známo, že tato rostlina se používá již více než dva tisíce let od dob starověkých Řeků. Kapary byly poprvé zmíněny v roce 2700 před naším letopočtem. e. v The Epic of Gilgamesh. Kapary rostou na slavné západní zdi v Jeruzalémě, kde je zakořeněna ve štěrbinách kamenných desek a její výhonky visí několik metrů dolů.

Využití:

Olivy - Pokud byste narazili někde na olivovník a chtěli olivy ochutnat, měli byste si svoje počínání rozmyslet. Olivy, které si můžeme zakoupit v obchodě totiž prochází speciálními procesy, které olivy zbaví jejich přirozené hořkosti. Tyto metody se liší podle druhu oliv a regionu, kde se pěstují. Např. se namáčejí do louhu z hydroxidu sodného a poté ve vodní lázni.

Olivy k jídlu-Olivy Vám mohou zlepšit trávení a chuť k jídlu. Přidávají se do salátů, k masitým pokrmům, drůbeži či na pizzu.

Olivy pro krásu-Olivový olej se dá využít při léčbě kožních onemocnění, není tedy překvapením, že můžeme nalézt koupelové soli, sprchové gely, šampony, tělové krémy a kosmetiku s přísadou olivového oleje.

Olivy obsahují mononenasycené mastné kyseliny a jsou dobrým zdrojem vitaminu E. Vitamin E působí jako antioxidant, který dokáže snižovat riziko poškození buněk vzniklé volnými radikály. Účinky olivového oleje

– chrání organismus proti rakovině

– posiluje imunitu a zpomaluje stárnutí

– mírní bolesti způsobené záněty

– snižuje pravděpodobnost revmatických chorob

Kapary - Kapary využívají v mezinárodní i české kuchyni. Hodí se na pizzu, do salátu, do omáček, těstovin nebo jen k vylepšení obložených chlebíčků. Hodí se k tučnějšímu masu, ale dobře se kombinují i s rybami a mořskými plody. Kapary doplní pomazánky a studené chuťovky, také teplé zeleninové pokrmy. S kapary šikovně zvýrazní veškeré rajčatové pokrmy.

Při tepelné úpravě kapary do pokrmu vhazuji spíš ke konci vaření, protože po delší přípravě začínají kapary hořknout. Kapary stačí v pokrmu jen prohřát, jak radí ti nejlepší kuchaři.

Kapary dobře chutnají s bazalkou, česnekem, oreganem, petrželkou a estragonem. Za vyzkoušení stojí i kombinace s ančovičkami.

Zajímavosti:

Historie oliv-Olivy jsou jedny z nejstarších potravin, jejich původ sahá do Kréty téměř před 5 – 7 tisíci lety a rychle se rozšířily do Egypta, Řecka, Palestiny a Malé Asie (poloostrov, na kterém se dnes nachází asijská část Turecka).

O olivách se zmiňuje již Bible, byly také inspirací pro egyptské umělce a hrály důležitou roli v řecké mytologii. Spousta starověkých civilizací využívala olivovník jako zdroj potravy, dřeva a těžila z jeho léčivých účinků. Byl také považován za symbol míru a moudrosti. Olivový olej se používal ke konzumaci už kolem roku 3000 př. n. l.

Do Ameriky se olivy dostali díky španělským a portugalským cestovatelům během 15. a 16. století. Františkánští misionáři dovezli olivy do Kalifornie na konci 18. století. Dnes se olivy pěstují ve Španělsku, Itálii, Řecku a Turecku.

Kapary - Zajímavá fakta Poprvé jsou kapary zmiňovány v epopeji Gilgamesh - starověké relikvie literatury.Ve starověkém Řecku byly pouštní kapary známé pro účinný lék na nadýmání.Zralé kapary byly starým Židem používány jako afrodiziakum.Kapary byly součástí původního olivového salátu vynalezeného Lucienem Olivierem na konci 19. století.Nejcennější jsou malé ledviny kaprů - až do průměru 7 mm. Kapary od 14 mm jsou hodnoceny jako nízké.

Kapary jsou důležitým prvkem italské, marocké, řecké a turecké kuchyně. Jejich světle pikantní slaná chuť je zdobena saláty, omáčkami, pizzou, masem a rybami. Kapary jsou součástí tatarské omáčky, podávané s uzenou rybou, těstovinami, martini. Kapary jsou často kombinovány s olivami.V Menorce se bobule kapradin podávají jako svačina, v Řecku jsou součástí limitu. Listy kapary se nejvíc používají v řecké kuchyni. Jsou vařené nebo nakládané a používají se v salátech a rybích pokrmech. Sušené listy kapary se dokonce používají k fermentaci řeckých sýrů místo syřidla.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 105

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 105

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr