Oleje a octy

Definice:

Oleje:

Potravinářské, jedlé oleje jsou rostlinné kapalné triacylglyceroly. Mohou mít jednu nebo více nenasycených vazeb. Čím více je dvojných vazeb v řetězci, tím je olej tekutější.

V rostlinných tkáních slouží oleje jako zásobárna energie, často jako pohotový energetický zdroj pro klíčící semena.

Ocet je potravinářská přísada a konzervační činidlo, jehož hlavní složkou je kyselina octová v koncentraci podle druhu octa od asi 4 do 18 % (nejčastější koncentrace je 8 %). Potravinářský ocet se vyrábí oxidací tekutin obsahujících ethanol, například vinný ocet z vína. Během oxidace bakterie rodu Acetobacter oxidují za přítomnosti kyslíku ethanol na kyselinu octovou. Ocet se v potravinářství používá jednak ke konzervaci zeleniny, jednak jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa. Byl takto používán již v antice.

Dělení:

  • Olivový olej - olej získaný z oliv (Olea europaea) lisováním či jinými mechanickými postupy. Je používán především při výrobě pokrmů, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně. Konzumace olivového oleje je považována za zdraví prospěšnou, protože obsahuje mononenasycené mastné kyseliny a vitamin E.
  • Řepkový olej je druh oleje, který se získává ze semen rostliny řepky olejné. Získaný surový olej se používá při výrobě mnoha potravin např. majonéz, tatarských omáček a rostlinných tuků. Dá se na něm i smažit. Dále se používá též do salátů či nálevů. Je to nejpoužívanější rostlinný olej.
  • Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích.
  • Kokosový olej získávaný z kopry, jader zralých kokosových ořechů sklízených z kokosové palmy s názvem kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera). V tropech je po celé generace hlavním zdrojem tuku ve výživě milionů lidí. Má různé uplatnění v potravinářství, medicíně a průmyslu. Kokosový olej je velmi termostabilní, proto je vhodný na vaření a smažení. Podle některých zdrojů má kokosový olej různé příznivé zdravotní účinky, podle dalších studií však může být jeho konzumace ve větším množství škodlivá.
  • Ochucené a speciální oleje recept: Připravte si tři středně velké lahvičky s víčkem. Do první dejte snítky rozmarýnu a kuličky černého i růžového pepře, do druhé oloupané stroužky česneku, papričky a bazalku a do poslední snítky tymiánu, plátek citronové kůry a kuličky jalovce. Nakonec všechny zalijeme olivovým olejem. Víčka můžete překryt papírem a omotat barevnou stužkou nebo provázkem.
  • Balsamico. Balzámový ocet či balsamico (italsky aceto balsamico) je kulinářská kořenící přísada pocházející z Itálie. Jedná se o vinný ocet vyrobený ze zahuštěného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Původ:

Olej

Tuky jako zásobní látky jsou obsaženy v semenech nebo plodech rostlin. Ty se po nasbírání lisují a tím se (velmi zjednodušeně) získává olej. Pokud jsou lisovány za studena, pak je tento olej kvalitní a používá se příkladně na konzumaci nebo jako terapeutický olej. Lisování za tepla je jednodušší, ale zato získáme méně kvalitní vhodný pro technické účely.

Ocet

Lidé pravděpodobně znali ocet už před 10 000 lety. Ve starém Babylonu se ocet vyráběl z datlových palem nebo datlového medu. V antických dobách se prosadila výroba z vína a piva. Féničané vyráběli ocet z jablek nebo jablečného moštu.

Využití:

Oleje - výrazný zdroj energie. Lidské tělo tuky, mezi které oleje řadíme, potřebuje ke správnému vstřebávání vitamínů. Pokud tuky ve svém jídelníčku výrazně omezit, můžete se potýkat se sníženou imunitou. Oleje z rostlin, se používají v kuchyni, na palivo, pro kosmetiku, pro lékařské účely, a pro další průmyslové účely.

Ocet - používají pro, zavařování i jako dochucovadlo do omáček, salátů – prostě univerzál na všechno. Lihový ocet nejvhodnější pro nakládání. Proto, že svou koncentrací dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganismy.

Zajímavosti:

Potravinářských olejů je nepřeberné množství, mohou mít jednu nebo více nenasycených vazeb. A každý druh má trochu jiné vlastnosti a hodí se na něco jiného.

Arašídový olej

Stupeň zakouření má 210°C a maximálně 227°C. Olej je vhodný ke smažení a fritování. Například ke smažení řízků. Obsahuje nenasycené kyseliny, antioxidanty, fytosteroly a vitamíny. Typická chuť pro tento olej je oříšková. Je to jeden z nejzdravějších olejů. Využívá se i v kosmetice.

Arganový olej

Arganový olej má výrazné aroma příjemné oříškové chuti. Bod zakouření je velmi nízký. Obsahuje vitamín A, E a F, karotenoidy, steroly a mastné kyselina. Snižuje riziko rakoviny i chorob srdce. Také snižuje cholesterol a krevní tlak.

Avokádový olej

Stupeň zakouření má 270°C. Má jemnou chuť a nepřepaluje se. Je vhodný ke smažení ryb a kuřecího masa, ale hodí se také do salátů. Obsahuje vitamíny, antioxidanty, draslík a proteiny. Snižuje cholesterol, chrání před rakovinou, podporuje nervovou soustavu a využívá se i v kosmetice.

Bavlníkový olej

Má výrazné aroma oříškové chuti. Bod zakouření je 216°C. Vhodný je k tepelným úpravám a k fritování. Je zakázáno ho přidávat do kojenecké výživy, protože obsahuje toxické polyfenolické žluté barvivo gossypol. Každodenní konzumace se nedoporučuje.

Hroznový olej

Bod zakouření má 216°C. Ale nehodí se na smažení, protože je příliš jemný. Používá se ve studené kuchyni do salátů, zálivek a dresinků.

Kokosový olej

Kokosovoý olej je vhodný ke smažení, ale i k pečení různých sladkostí. Bod zakouření je 200°C. Nijak se nepřepaluje, ani neprská. Navíc je zdravý. Používá se jako antibiotikum a neobsahuje žádný cholesterol. Velmi snadno se tráví a pomáhá proti Alzheimerově chorobě a onemocnění srdce.

Konopný olej

Má výraznou oříškovou chuť a jemnou vůni. Obsahuje omega 3 a 6, spoustu vitamínů A, B, C, D, E, K, bílkovin, fytosterolů, enzymů, draslíku, hořčíku, železa, vápníku a vlákniny. Podporuje trávení a pomáhá proti zácpě a rakovině. Také pomáhá na suchou a mastnou pleť, pomáhá při léčbě kožních nemocí a pomáhá na bolesti kloubů. Nesmí projít tepelnou úpravou, jinak se všechny jeho léčivé látky ničí.

Kukuřičný olej

Čtvrtý nejstravitelnější. Má sytě žlutou barvu a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Používá se ke smažení, k výrobě sladkostí, pečiva a margarínu. Obsahuje vápník, hořčík, železo, zinek a mangan. Posiluje imunitu, upravuje tlak a cholesterol a má regenerační účinky.

Lněný olej

V dnešní době se už téměř nepoužívá, ale má léčivé účinky a prodává se v obchodech se zdravou výživou. Jeho vůně je výrazná. Lněný olej je vhodný do salátů. Jeho stupeň zakouření je 207°C.Obsahuje lecitin, vitamíny a minerální látky. Chrání před aterosklerózou a infarktem.

Makadamový olej

Zpracovává se z ořechů, kteří jsou jedny z nejdražších na světě. A právě proto i tento olej patří mezi výjimečné.

Mandlový olej

Mandlový olej se řadí mezi nejvzácnější rostlinné oleje, je vhodný jak k vnějšímu, tak k vnitřnímu užití. Obsahuje širokou škálu látek a vitamínů, mastnými kyselinami, vitamínem A, E a F. Má silně regenerační účinky a při aplikaci na pokožku ji hydratuje a vyživuje, pro použití v kuchyni dodává pokrmům jedinečnou chuť.

Ořechový olej

Bod zakouření 160°C. Vhodný k pečení moučníků či do salátů. Své využití má i jako masážní olej při relaxaci.

Palmový olej

Stupeň zakouření je 210°C až 300°C. A protože palmový olej není zrovna dvakrát kvalitní, tak i jeho cena tomu odpovídá a je nízká. Obsahuje vitamín E a nenasycené mastné kyseliny. Přidává se do různých potravin a margarínů. Využívá se ve výrobě kosmetiky a mýdel. Zvýšená konzumace palmového oleje zvyšuje výskyt kardiovaskulárních a civilizační onemocnění.

Rýžový olej

Bod zakouření je 254°C. Vhodný ke smažení, pečení i vaření. Považuje se za jeden z nejvýznamnějších přírodních antioxidantů, protože obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B a E. Pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu. Chrání pokožku před ultrafialovým zářením a obnovuje zničené vlasy.

Sezamový olej

Třetí nejstravitelnější. Má tmavou barvu a voní jako oříšek. Má velmi výraznou chuť. Je dobrý do zálivek nebo různých omáček. Rychle se přepaluje. Začíná se přepalovat na 210°C. Vysoký obsah lecitinu působí jako antidepresivum a posiluje paměť. Také obsahuje vitamín B, C, E a selen. Zlepšuje kůži, vlasy, chrup a kosti.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 382

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 382

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr