Olivové oleje

Definice:

Olivový olej je rostlinný olej získaný z oliv (Olea europaea) lisováním či jinými mechanickými postupy. Je používán především při výrobě pokrmů, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně. Konzumace olivového oleje je považována za zdraví prospěšnou, protože obsahuje mononenasycené mastné kyseliny a vitamin E.

Původ:

Legendární olivovník a olej získaný z jeho plodů doprovází lidstvo během celé jeho historie. Již před 8 000 lety byly olivy pěstovány na Středním východě a první plantáže se objevily pravděpodobně v Sýrii nebo na Krétě. Féničané poté rozšířili pěstování oliv do celého středomoří, severní Afriky a jižní Evropy. Antičtí Řekové považovali olivovník, posvátný strom starobylého města Atén, za symbol moudrosti a míru a používali olivy jako svůj hlavní zdroj tuku. Řekové se postarali o znásobení kultivaru olivovníku na svých územích, ale až Římané vyzkoušeli pěstování olivovníku ve všech oblastech, které dobyli. První nástroje a nové technologie na lisování oleje pochází taktéž od Římanů, kteří zdokonalili také jeho skladování a prodloužili tak jeho trvanlivost.

Využití:

Olivový olej je vhodný na restování a k jakékoli tepelné úpravě. Také se hodí do salátů a na těstoviny. Je ze všech nejstravitelnější. Mezi olivové oleje patří například olej Extra Virgin či Virgin. Panenský olivový olej ale pro teplou kuchyni není vhodný. Lépe se využije v té studené kuchyni.

Zajímavosti:

Mýty a fakta

i

MÝTUS: Fritování je lepší s rostlinným olejem, než olivovým.

FAKT: Fritování je jedním z nejvíce používaných způsobu vaření v Evropě. Aby potraviny dosáhly zlatohnědé barvy,  byly křupavé a neabsorbovaly příliš mnoho oleje, musí být připravované při správné teplotě (minimálně 266 º F nebo 130 º C). Výhodou olivového oleje na rozdíl od jiných druhů je, že si při smažení zachovává svoje nutriční vlastnosti, jak uvádí Dr. José Mataix, učitel fyziologie na univerzitě v Granadě, ve své knize "Aceite de olive Virgin: Nuestro Patrimonio Alimentario "(Extra panenský olivový olej: Naše potravinové dědictví).

Za normálních podmínek by neměl mít olivový olej žádné podstatné změny ve své struktuře, i když se používá na smažení. Dávejte si ale pozor, abyste nemíchali olivový olej s jinými rostlinnými oleji nebo tuky.

i

MÝTUS: Olivový olej nemůže být znovu použít.

FAKT: Olivový olej je jediný olej, který může být znovu použít, pokud  je ještě čistý (odstranit zbytek  potravin můžete pomoci kávového filtru). Doporučujeme maximální opětovné využití čtyřikrát až pětkrát. Jiné typy olejů by neměly být znovu použity, protože nemají tepelnou stabilitu, jakou má olivový olej. To znamená, že se při zahřívání na vysokou teplotu mění jejich struktura, což umožňuje vznik částic, které mohou být toxické nebo minimálně těžko stravitelné.

i

MÝTUS: Když se olivový olej ohřeje, ztrácí své výhody.

FAKT: Vysoká teplota může způsobit změny ve vůni a chuti, ale to nesnižuje nutriční hodnoty olivového oleje.

Olivový olej je nejvíce stabilní tuk při vysokých teplotách, což znamená, že zachová své vlastnosti beze změn. Mezinárodní Rada pro Olivy tvrdí, že bod vytápění (bod kouření) pro olivový olej je 410 º F (210 ° C), což je nejvyšší bod ze všech olejů. Ostatní oleje se už při této teplotě rozkládají.

Olivový olej, na rozdíl od jiných druhů, zvyšuje objem, když je vystavený vysokým teplotám. To podporuje skutečnost, že kromě toho, že se nebude rozkládat, vyžaduje menší množství na použití. Olivový olej také vytváří tenkou skořápku, která chrání potraviny před vstřebáním oleje.

i

MÝTUS: Při ohřívání se stává olivový olej nasyceným tukem.

FAKT: Toto není pravda, co se výroby nasycených tuků týká. Podle tvrzení světově proslulého chemika z Atén Dr. A. Kiritsakise, budou všechny oleje více náchylné k oxidaci a hydrogenaci, pokud budou opakovaně ohřívané na velmi vysoké teploty, jako jako je tomu v restauracích a při komerčním fritování. Olivový olej z pokrutin a panenský olivový olej jsou oba vysoce mononenasycené oleje, a proto jsou mnohem více odolné vůči oxidaci a hydrogenaci, což prokázaly také prováděné studie. V každém případě je hydrogenace nepatrná a v domácím použití téměř nepravděpodobná.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 217

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 217

na stránce
Nastavit sestupný směr